ROOTS: een driedaags evenement over de positie van de Nederlander van kleur

Soms kom je iemand tegen die leuk is, enthousiast en die vol zit met leuke plannen en goede ideeën. Dat overkwam me een tijdje geleden met Mo Hersi. Via via kwam ik met hem in contact. Mo, de ‘positivo’ van Almere en energieke verbinder van mensen uit verschillende culturen. In maart maakte hij een voettocht van 800 kilometer door Nederland, waarover hij dagelijks vertelde via Facebook. Inmiddels heeft de samenwerking met Mo al geresulteerd ‘The Mo Show’ die vanaf 4 oktober een vast onderdeel is in de programmering van de nieuwe bibliotheek. En daar bleef het niet bij.

ROOTS

Eind april kreeg ik een telefoontje van Mo met de vraag of ik even tijd had. Hij vertelde wat hij met ROOTS voor ogen had: een festival waarbij erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling vanuit de Afrikaanse oorsprong het uitgangspunt zouden zijn. We waren er al snel uit dat het een onderscheidend evenement moest worden en niet het zoveelste festival met vooral veel eettentjes en muziek. Een uur later hadden we een ambitieus plan voor ROOTS in de steigers staan. Daar is in de weken erna nog wel wat aan bijgeschaafd, maar het resultaat mag er volgens ons zijn. Verdeeld over drie dagen is er een programma ontwikkeld dat aansluit bij het uitgangspunt van ROOTS en bij de doelstelling van de bibliotheek.

Prinses Arabella

Kun jij je voorstellen hoe het is om op te groeien in een wereld die voornamelijk blank is terwijl je dat zelf niet bent? Dat hoofdpersonen in boeken, films en tekenfilmpjes totaal niet op jou lijken? Je herkent je niet in blanke poppen omdat jouw haar niet glad is en naar beneden groeit, maar krult. (bron: www.goodgirlscompany.nl).

ROOTS

Hoewel er steeds meer diversiteit te zien is op tv door tekenfilmpjes, is de diversiteit in speelgoed en boeken nog ver te zoeken. Prinses Arabella van Mylo Freeman is een van de weinige uitzonderingen hierop. Donderdag 29 juni lezen we van 10.30-11.00 uur voor uit boeken waarin de hoofdpersonen gekleurd zijn.

Hallo witte mensen

Wie het nieuws en de actualiteit een beetje bijhoudt, kan het bijna niet zijn ontgaan dat het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume de afgelopen maanden veel stof heeft doen opwaaien. Voor- en tegenstanders slaan elkaar met argumenten om de oren. Alle ingrediënten voor een interessante discussie zijn hiermee aanwezig tijdens de Black Women Talk op donderdag 29 juni. Er is echter ook ruime voor inspiratie van ondernemer Marjorie de Cunha en poëzie en spoken word van Sandy Bosmans.

ROOTS

Achmed of Mark?

Voor iedereen met werk is het vrijdag 30 juni nodig om wat tijd vrij te maken voor het seminar ‘Diversiteit op de arbeidsmarkt’. Ook hierover is het laatste jaar het aantal artikelen niet aan te slepen. De discussie komt goed op gang. De PvdA deed het voorstel om anoniem te solliciteren bij de overheid. Premier Rutte was hier fel op tegen. Bewustwording bij werkgevers komt langzaam op gang. Otwien Vlieri van de politie Amsterdam en George Arakel, oprichter platform Voorbeeldallochtoon doen een boekje open over wat het betekent als je Achmed heet in plaats van Mark en als je huidskleur donker is en niet licht.

ROOTS

I Am Not Your Negro

Er lijkt een brede bewustwording op gang te komen over de zwarte identiteit. Van de Zwarte Pietendiscussie tot BlackLivesMatter. Zaterdagavond sluiten we het ROOTS-festival af met de film I Am Not Your Negro. De film wordt ingeleid door dramaturg Manju Reimer. Natuurlijk is ook hier na afloop gelegenheid tot napraten in het nieuwscafé.