Round 1: Elon Musk versus Mark Zuckerberg over A.I.

Elon Musk verweet Facebook oprichter Mark Zuckerberg naïef te zijn en merkte fijntjes op dat zijn kennis op het gebied van Artificiële Intelligentie (A.I.) beperkt is. Tot zover de afdeling ‘gevoelige mannen’. Desalniettemin een opmerkelijke stellingname van Elon Musk die A.I. ziet als de grootste bedreiging voor de mensheid, terwijl Mark Zuckerburg dit afschildert als onnodige negativiteit – gaat u maar rustig slapen (Colijn).

 

Opmerkelijke oproep

Na de recente Governors talk van Elon Musk, oprichter van Paypal, Tesla, Space-X en Hyperloop, bleef zijn profetische uitspraak, “Artificial Intelligence could wipe out humanity”, hangen. Elon Musk vroeg de beleidsmakers daar iets aan te doen. De wereld wordt namelijk opgegeten door software en gevoed door ónze data. Dit was een opmerkelijke oproep, omdat Elon Musk’s Tesla wel vaart bij verdere ontwikkeling van A.I. om zijn droom van ‘autonomous driving’ te realiseren. Dit eigenbelang vertroebelt kennelijk niet zijn blik op fundamentele kwesties en de inzet van A.I. om kwaad te doen. Zo gebruikte Elon Musk de aanslag op MH17 en projecteerde hij de inzet van A.I. hierop. Ik kreeg er een knoop in mijn buik van. Hieronder het fragment:

De beste A.I. teams zijn van …

De A.I.-onderzoekteams van Facebook, Tesla, Google en Amazon behoren tot de meest ontwikkelde van de wereld. Vooral Facebook verbaasde vriend en vijand met een artikel over geavanceerde kunstmatige intelligentie van chatbots die onderling een efficiënte, eigen taal ontwikkelden om complexe onderhandelingen te voeren. Het markante van het geheel is dat Facebook gebruikmaakte van een ‘fixed model’, omdat de A.I. anders uit zichzelf een andere, efficiëntere taal bedacht om onderling te kunnen communiceren. Ondanks het ‘fixed model’ gebeurde het toch. Ik lees: computers die een eigen taal ontwikkelen om onderlinge afspraken te maken over de aanstaande wereldheerschappij.

Privacydata als brandstof voor AI

Al die machines, computers en algoritmes hebben data als voeding nodig. Deze (gebruikers) data zijn nodig om te leren van het menselijke gedrag en levert op haar beurt input voor de ontwikkeling van algoritmes en zelflerende modellen. Nu is de gemiddelde internetgebruiker maar al te graag bereid om gebruik te maken van gratis diensten. Facebook, WhatsApp en Instagram, goed voor ruim 3 miljard dagelijkse gebruikers, geven de zelflerende algoritmes daarmee alle benodigde grondstoffen om zichzelf te ontwikkelen. Met je persoonlijke data bouw je een profiel op, waarmee het algoritme je classificeert.

Het algoritme bepaalt wie je bent, wat je interesses zijn, wie je vrienden zijn en welke ‘posts’ of advertenties relevant voor jou zijn. De crux is dat wij niet zonder deze infrastructuur kunnen. De grote 5 (Amazon, Google, Facebook, Microsoft en Apple) domineren alle datastromen en ontwikkelen zich tot oppermachtige monopolisten. De oligopolie van deze partijen werd in 2016 op de markt gewaardeerd op twee biljard dollar. Zij domineren markten met data en technologie: A.I. dus. Zolang wij de A.I.-machines blijven voeden met onze gebruikersdata, zullen zij zich in een snel tempo doorontwikkelen en daarmee hun (machts)positie verder uitbouwen.

Wat weet Facebook van mij?

Wil je weten hoe jíj de ontwikkeling van A.I. helpt met je gebruikersdata? Facebook biedt de mogelijkheid om een uitdraai van je data aan te vragen. Dit kun je via je persoonlijke beheerpanel doen. Facebook stuurt je gebruikersdata via een separate e-mail naar je toe. Inmiddels is het week geleden dat ik data heb opgevraagd, ik kijk verwachtingsvol uit naar wat Facebook van mij weet.