Schrijver uitgelicht: A.C. Baantjer #writersmonday


A.C. Baantjer, ook wel Appie, was politieman en schreef detectiveromans tijdens en na zijn loopbaan bij de politie. De vele boeken die hij publiceerde, waren en zijn populair en kennen talloze fans. De film ‘Baantjer het begin’ is dan ook een succes. Ben jij Baantjer-fan?

Vandaag staat Appie Baantjer centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Baantjer: een korte introductie

In 1945 begon Baantjer zijn loopbaan bij de politie in Amsterdam. Als rechercheur kwam hij in 1955 terecht op bureau Warmoesstraat, waar hij maar liefst 38 jaar werkte. Al in 1959 schreef hij, samen met een collega, zijn eerste boek. Dat werd echter geen succes. Begin jaren zestig bedacht Appie het personage ‘De Cock’, gebaseerd op zijn collega, en in 1963 verscheen ‘De Cock en een strop voor Bobby’. In totaal zijn er zo’n 70 boeken van Baantjer verschenen, waarvan er meer dan zeven miljoen zijn verkocht. De gelijknamige televisieserie is ook gebaseerd op personages uit zijn boeken.

In 2008 werd in de kelder van café Heffer in de Warmoesstraat in Amsterdam, door Peter Römer, het Appie Baantjer Museum geopend. Je vindt hier onder meer eerste drukken van de boeken van Baantjer, foto’s en een replica van de tap uit de TV-serie.

Albert Cornelis, Appie, Baantjer werd op 16 september 1923 in Urk geboren in een gezin met drie kinderen. Baantjer woonde samen met zijn vrouw Marretje in Medemblik. Op 29 augustus 2010, is Appie Baantjer overleden aan de gevolgen van een agressieve vorm van slokdarmkanker.

Baantjer het begin

De film ‘Baantjer het begin’ speelt zich af begin jaren ’80 en gaat over rechercheur De Cock die wordt gestationeerd in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met zijn nieuwe partner Montijn stuit hij op een moordzaak, wat een opmaat lijkt voor een aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen. ‘Baantjer het begin’ dient als kick-off voor de gelijknamige dramaserie die later dit jaar in zijn geheel bij Videoland en bij RTL te zien zal zijn. Het idee voor de serie en film is afkomstig van Thijs en Peter Römer.

Je kunt de film bij ons in het Filmhuis zien op 24, 25, 28 en 29 mei! 

 

 

De 5 populairste Baantjer materialen in de bibliotheek:

1. De Cock en een recept voor moord

2. De Cock en de gebrandmerkte doden

3. De Cock en de broeders van de haat

4. De Cock en de blijde Bacchus

5. De Cock en de dode harlekijn

Top 5 best verkochte boeken van A.C. Baantjer:

1. Baantjer 84 – De Cock en de zwarte weduwe

2. Baantjer 83 – De Cock en de dood van een kerkrat

3. Baantjer – De Cock en de levende dode

4. Baantjer 80 – De Cock en de moord op maat

5. Baantjer 82 – De Cock en de naakte waarheid 

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Baantjer jij gelezen hebt en of je een absolute favoriet hebt. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersJan Wolkers, Dan Brown en Jamie Oliver al gelezen?