Schrijver uitgelicht: Carry Slee #writersmonday


De meeste mensen kennen Carry Slee van de talloze kinderboeken. Misschien heb je er zelfs wel een aantal in de kast, of in die van je kinderen, staan. Maar wist je ook dat Carry boeken voor volwassenen schrijft? Dat en meer weetjes zochten we op. Nieuwsgierig? Lees vooral even verder!

Vandaag staat Carry Slee centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Carry Slee: een korte introductie

Carry Slee (1949) is geboren en opgegroeid in Amsterdam. Met een moeder die verstandelijk gehandicapt was en een vader die daar moeilijk mee om kon gaan, was haar jeugd anders dan die van andere kinderen. Schrijven was een manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen, ook toen ze nog kind was. Die verhaaltjes las ze voor aan haar knuffels. Na de middelbare school ging Carry naar de Academie voor Woord en Gebaar voor een opleiding die ze in 1975 afrondde. Als dramadocent in het MBO bedacht ze verhaallijnen waar ze toneelstukken van maakte. Toch haalde ze hier niet genoeg voldoening uit.

Toen haar dochters klein waren, vertelde ze hen verhaaltjes die ze zelf bedacht en uiteindelijk opstuurde naar de Bobo. Dit was het begin van haar schrijfcarrière. In 1989 verscheen uiteindelijk haar eerste boek ‘Rik en Roosje’, over de belevenissen van een tweeling. Daarna verschenen er nog veel meer kinderboeken. In 2001 besluit Carry toch een, autobiografische, roman te schrijven: Moederkruid. Daarna volgde ‘Dochter van Eva’ en ‘De toegift’ als vervolg op ‘Moederkruid’. Ondertussen zijn er meer boeken voor volwassenen van Carry verschenen.

De 5 populairste Carry Slee materialen in de bibliotheek:

1. Het tweede grote leesplezierboek van Carry Slee

2. Afblijven : de filmeditie

3. Bangkok boy

4. Dat heb ik weer!

5. Dochter van Eva

Top 5 best verkochte boeken van Carry Slee:

1. Durf te schrijven!

2. #Laatste Vlog

3. Verdacht

4. Juf Braaksel en de magische ring

5. Spijt!

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Carry Slee jij (voor)gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersJan Wolkers, Dan Brown en Jamie Oliver al gelezen?