Schrijver uitgelicht: Charles Dickens #writersmonday


Zo vlak voor kerst komt de naam Charles Dickens direct naar boven als het gaat om kerstverhalen. Want wie kent het verhaal over Scrooge uit het boek A Christmas Carol nou niet? Het boek verscheen op 19 december in 1843 en was onmiddellijk een succes met een verkoop van 6.000 boeken in een week. 

Vandaag staat Charles Dickens centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van strip- tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen.

Charles Dickens een korte introductie

Charles (John Huffam) Dickens werd in 1812 geboren en was een van de belangrijkste en populairste Engelse schrijvers tijdens het victoriaans tijdperk. Hij bleef dit tot na de Eerste Wereldoorlog. Bekende boeken van zijn hand zijn Oliver TwistDavid CopperfieldGreat ExpectationsOliver TwistNicholas Nickleby en A Christmas Carol. Zijn verhalen gaan vaak over sociale misstanden en zijn schrijfstijl is heel herkenbaar door de verhaalopbouw, bijzondere karakters en humor.

A Christmas Carol in Prose, is dan wel zijn eerste kerstverhaal, maar niet zijn enige. Er verschenen er meer, zoals The Chimes, The Cricket on the HearthThe Battle of Life en The Haunted Man. Behalve schrijven hield Charles zich bezig met campagne voeren voor de volksgezondheid, huisvesting en opvoeding en hij reisde en wandelde vaak. Uit zijn huwelijk met Catherine Hogarth, dat na 22 jaar eindigde, had hij tien kinderen. Dickens overleed in 1870 op 58-jarige leeftijd, terwijl hij bezig was aan The Mystery of Edwin Drood.

Een aanrader voor de kerstvakantie:

De 5 populairste Charles Dickens materialen in de bibliotheek:

1. Oliver Twist

2. Great expectations

3. Hard times

4. A Christmas carol

5. Great expactations

Top 5 best verkochte boeken van Charles Dickens:

1. A Christmas carol

2. Great expactations

3. Een kerstvertelling

4. Christmas Carol and other Christmas writings

5. Oliver Twist

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Charles Dickens jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersDan BrownJan WolkersAppie BaantjerCarry Slee en Jamie Oliver al gelezen?