Schrijver uitgelicht: Herman Koch


Velen kennen Herman Koch niet alleen als schrijver, maar ook als Jos uit de televisieserie Jiskefet. Heerlijk om af en toe eens een aflevering terug te kijken. In dit blog kijken we vooral naar Hermans carrière als schrijver van boeken waarvan de titel ‘Het diner’ een bestseller werd.

Vandaag staat Herman Koch centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van strip- tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Herman Koch een korte introductie

Herman Huibert Koch werd op 5 september 1953 geboren in Arnhem en verhuisde twee jaar later naar Amsterdam-Zuid. Hoewel hij wegens wangedrag van het Montessori Lyceum werd gestuurd, studeerde hij later een aantal maanden Russisch en werkte hij een jaar in Finland op een boerderij.

Later werd hij bekend als televisiemaker en acteur, schrijver van romans en korte verhalen en als columnist voor onder andere de Volkskrant. Zijn literaire romandebuut was in 1989 met ‘Red ons, Maria Montanelli’ . Een van zijn bekendste romans is echter ‘Het diner’. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs en in 2013 was het een bestseller in de Verenigde Staten. Er zijn wereldwijd meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkochten en de rechten van ‘Het diner’ zijn aan bijna 50 landen verkocht. In 2017 kwam de Amerikaanse verfilming uit, met Richard Gere in de hoofdrol. Begin 2020 verschijnt ‘Finse dagen’,  de nieuwe roman van Herman Koch. Hierin keert hij terug naar Finland en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid.

Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

(Bron: Bol.com)

De 5 populairste Herman Koch materialen in de bibliotheek:

1. De greppel (luisterboek)

2. Estimado senor M (Spaans)

3. Of heb ik het verzonnen

4. The dinner (Engels)

5. Het diner

Top 5 best verkochte boeken van Herman Koch:

1. Het diner

2. Zomerhuis met zwembad – special Reefman

3. Odessa Star

4. De greppel

5. Makkelijk leven (Boekenweekgeschenk 2017)

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Herman Koch jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersDan BrownJan WolkersAppie BaantjerCarry Slee en Jamie Oliver al gelezen?