Schrijver uitgelicht: Jacques Vriens #writersmonday


Jacques Vriens, wie kent hem niet …? Het kan bijna niet anders of je hebt wel eens een boek van Jacques gelezen. Of misschien ben je er wel uit voorgelezen of heb je de verfilming van een van zijn boeken gezien zoals Achtste-groepers huilen niet. Wij hebben voldoende van zijn boeken in onze collectie en besteden daarom vandaag een #writersmonday aan Jacques. Nieuwsgierig geworden? Lees vooral verder! 

Vandaag staat Jacques Vriens centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Jacques Vriens: een korte introductie

Jacques Vriens werd in 1946 in Den Bosch geboren en hij is één van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Toen Jacques zes jaar was verhuisden zijn ouders naar Helmond, waar ze een hotel begonnen. In het toneelzaaltje van het hotel voerde Jacques samen met vriendjes en vriendinnetjes toneelstukken op. Ze verzonnen dan een verhaal en speelden dat voor de andere kinderen uit de buurt. Jacques besloot, toen acht jaar, alles op te schrijven zodat iedereen voortaan precies wist hoe het toneelstuk in elkaar zat. Hij ontdekte dat hij schrijven erg leuk vond en hij begon ook verhalen te schrijven.

Op de middelbare school werd hij al snel lid van de schoolkrantredactie en hij deed ook mee met verschillende verhalenwedstrijden. Op zijn zestiende verhuisde hij met zijn moeder naar Amsterdam. Daar maakte hij de HBS (een soort Havo) af en volgde daarna ‘de kweekschool’ (dat heet nu PABO, de opleiding tot onderwijzer). Op de HBS en op de kweekschool deed hij volop mee met het schooltoneel en schoolcabaret, waarvoor hij ook teksten schreef. Na zijn opleiding werkte hij met veel plezier in het basisonderwijs en was hij ook nog negentien jaar directeur van twee verschillende scholen. Het onderwijs maakte hem enthousiast voor kinderboeken. En inspireerde hem natuurlijk voor zijn grote schoolverhalen en Meester Jaap.
(Bron: www.jacquesvriens.nl)

Jacques Vriens is getrouwd, heeft twee zoons en drie kleinkinderen. Die kleinkinderen zorgen ook weer voor nieuwe inspiratie; de boekjes over Jelle en Evi bijvoorbeeld.

De 5 populairste Jacques Vriens materialen in de bibliotheek:

1. Het geheime weekboek van groep acht

2. Willem en Dikke Teun

3. Niet thuis (kijk- en luisterboek)

4. Allebei even lief

5. Jacques Vriens leest Meester Jaap (luisterboek)

Top 5 best verkochte boeken van Jacques Vriens:

1Baron 1898

2. Meester Jaap

3. Oorlogsgeheimen

4. Achtste-groepers huilen niet

5. Willem en Dikke Teun

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Jacques Vriens jij (voor)gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersDan BrownJan WolkersAppie BaantjerCarry Slee, Camilla Läckberg en Jamie Oliver al gelezen?