Schrijver uitgelicht: Jan Wolkers #writersmonday


Jan Wolkers is een van de bekendste Nederlandse literaire schrijvers. Veel van zijn boeken staan nog steeds op de lijsten die worden gebruikt in het onderwijs voor ‘lezen voor de lijst’. En als je het boek Turks fruit niet gelezen hebt, dan heb je ongetwijfeld de film gezien. 

Vandaag staat Jan Wolkers centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Jan Wolkers: een korte introductie

Jan Hendrik Wolkers werd op 26 oktober 1925 geboren in Westermient en groeide op in een gezin met totaal elf kinderen. Wolkers is driemaal getrouwd geweest en was vader van vijf kinderen. De meeste mensen kennen hem als schrijver maar hij was ook beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans Terug naar Oegstgeest en Turks fruit; zijn grootste literaire succes dat ook is verfilmd met Rutger Hauer en Monique van de Ven in de hoofdrollen. Veel van zijn romans kenmerken zich door de aanwezigheid van seksualiteit; hij was een van de eerste literaire schrijvers die zo ver durfde te gaan. Daarnaast bevatten zijn boeken vaak sterk autobiografische elementen. 

Wolkers studeerde voor beeldend kunstenaar in Den Haag en Amsterdam, volgde de Internationale Sommerakademie für bildende Kunst in Salzburg en studeerde bij Ossip Zadkine in Parijs. Hij signeerde zijn schilderijen soms aan de achterzijde, net als Mondriaan, omdat hij vond dat de handtekening detoneert met het werk.

In 2007 was hij de schrijver van de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het was de bedoeling dat Jan Wolkers het dictee zelf, waarschijnlijk via een satellietverbinding tussen Texel en Den Haag, zou voordragen. Helaas overleed hij twee maanden van tevoren op 19 oktober 2007 in zijn slaap, een week voor hij 82 jaar zou worden, in zijn huis op Texel.

De 5 populairste Jan Wolkers materialen in de bibliotheek:

1. Rembrandt in Rommeldam : essays, interviews en meer

2. Een roos van vlees

3. Serpentina’s petticoat: met tekeningen uit de hongerwinter

4. De schuimspaan van de tijd: verzamelde essays

5. Tarzan in Arles

Top 5 best verkochte boeken van Jan Wolkers:

1. Turks Fruit

2. Het litteken van de dood 

3. Amstelglorie

4. Terug naar Oegstgeest

5. Alle verhalen

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Jan Wolkers jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, André Kuipers, Dan Brown en Jamie Oliver al gelezen?