
Jan Wolkers is een van de bekendste Nederlandse literaire schrijvers. Veel van zijn boeken staan nog steeds op de lijsten die worden gebruikt in het onderwijs voor ‘lezen voor de lijst’. En als je het boek Turks fruit niet gelezen hebt, dan heb je ongetwijfeld de film gezien.
Vandaag staat Jan Wolkers centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!
Jan Wolkers: een korte introductie
Jan Hendrik Wolkers werd op 26 oktober 1925 geboren in Westermient en groeide op in een gezin met totaal elf kinderen. Wolkers is driemaal getrouwd geweest en was vader van vijf kinderen. De meeste mensen kennen hem als schrijver maar hij was ook beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans Terug naar Oegstgeest en Turks fruit; zijn grootste literaire succes dat ook is verfilmd met Rutger Hauer en Monique van de Ven in de hoofdrollen. Veel van zijn romans kenmerken zich door de aanwezigheid van seksualiteit; hij was een van de eerste literaire schrijvers die zo ver durfde te gaan. Daarnaast bevatten zijn boeken vaak sterk autobiografische elementen.
Wolkers studeerde voor beeldend kunstenaar in Den Haag en Amsterdam, volgde de Internationale Sommerakademie für bildende Kunst in Salzburg en studeerde bij Ossip Zadkine in Parijs. Hij signeerde zijn schilderijen soms aan de achterzijde, net als Mondriaan, omdat hij vond dat de handtekening detoneert met het werk.
In 2007 was hij de schrijver van de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het was de bedoeling dat Jan Wolkers het dictee zelf, waarschijnlijk via een satellietverbinding tussen Texel en Den Haag, zou voordragen. Helaas overleed hij twee maanden van tevoren op 19 oktober 2007 in zijn slaap, een week voor hij 82 jaar zou worden, in zijn huis op Texel.
De 5 populairste Jan Wolkers materialen in de bibliotheek:
1. Rembrandt in Rommeldam : essays, interviews en meer
3. Serpentina’s petticoat: met tekeningen uit de hongerwinter
4. De schuimspaan van de tijd: verzamelde essays
Top 5 best verkochte boeken van Jan Wolkers:
1. Turks Fruit
3. Amstelglorie
Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Jan Wolkers jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie?
En heb je ook de blogs over Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, André Kuipers, Dan Brown en Jamie Oliver al gelezen?
8 november 2019 op 08:33
Winterbloei is een leuke aanvulling op “een plankje Wolkers”.
Ik heb lang niet alles, maar Kort Amerikaans (zowel de oorspronkelijk versie als die van na 1979), Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, Horrible Tango en uiteraard Turks fruit staan broederlijk naast elkaar.
Aangevuld met Jeugd jaagt voorbij (1989) dat ik aanschafte toen ik een lezing van Wolkers bijwoonde in Monster, het is uiteraard gesigneerd. Het boekenweekgeschenk van 2005 ontbreekt ook niet. In de jaren ’80 kocht ik “Over Jan Wolkers” (Bzztôh 1983) in twee delen, daarin beschouwingen interviews. En natuurlijk staat Het litteken van de dood ook op de plank.
Tot slot: in 2018 maakte ik een reis naar Indonesië, daaraan voorafgaand heb ik De kus en De walgvogel als “extra voorbereiding” gelezen.
8 november 2019 op 09:46
Ik heb van Jan Wolkers gelezen, Turks fruit, de kus, Terug naar Oegstgeest en eh, ik weet niet meer hoe het heet, iets met Rottermerplaat. Dat hij helemaal alleen op een eiland zit. Stuk voor stuk heerlijke boeken.
Graag zou ik ook Winterbloei willen lezen. Leuke actie. Wanneer kan dat boek worden opgehaald?