Schrijver uitgelicht: Nicci French

De boeken van Nicci French, wie kent ze niet?! Het kan bijna niet anders dan dat je ooit wel een van de thrillers gelezen hebt of minstens in je handen hebt gehad. Nicci French is het pseudoniem van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French. In dit blog verzamelen we de nodige weetjes over dit schrijvers-duo. Lees je mee? 

Vandaag staat Nicci French centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van strip- tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Nicci French: een korte introductie

Nicci, geboren in 1958, groeide op in Worcestershire. Nadat ze Engelse literatuur studeerde aan de Universiteit van Oxford, gaf ze les in Los Angeles en Londen. Ze werd (freelance) journalist en begon een tijdschrift voor vrouwen. Ze trouwde met haar eerste man en kreeg twee kinderen. Toen dit huwelijk eindigde en ze weer vrijgezel was, ontmoette ze Sean French toen ze werkte voor de New Statesman. Sean French werd in 1959 geboren in Bristol en studeerde ook Engelse literatuur aan dezelfde universiteit als Nicci. Ze hebben elkaar daar echter nooit ontmoet. Sean werd na zijn studie journalist en tijdens zijn baan bij de New Statesman ontmoette hij dus Nicci Gerrard. In 1990 trouwde het stel en later kregen ze samen twee dochters.

Over de boeken van Nicci French

Sean en Nicci schrijven altijd apart van elkaar waarbij Sean zich terugtrekt in zijn schuurtje in de tuin en Nicci in haar studeerkamer. Daarbij hanteren ze ook nog een systeem om tot een boek te komen. Een van de twee begint met een hoofdstuk,  de ander bewerkt het en daarna gaat het weer terug naar de ander, die het ook weer herschrijft. Dit herhaalt zich net zo lang tot de typische Nicci French-stijl aanwezig is.

Misschien is het nooit opgevallen, misschien juist wel, maar de hoofdpersoon in de boeken van Nicci French is altijd een jonge, onafhankelijke, sterke (maar ook kwetsbare) vrouw die vaak ook een carrièregericht is. Sean en Nicci baseren hun boeken op waargebeurde verhalen, hoewel je deze nooit als zodanig zal herkennen. Daarnaast worden vaak ook persoonlijke anekdotes, ontmoetingen en reizen meegenomen als input voor een boek.

In Nederland zijn in de loop der jaren meer dan zes miljoen boeken van Nicci French verkocht. Maar dat niet alleen. Een aantal boeken is ook verfilmd of bewerkt tot een toneelstuk.

De 5 populairste Nicci French materialen in de bibliotheek:

1. Beneath the skin (Engels)

2. The sisters (Engels)

3. Denken aan vrijdag (luisterboek-CD)

4. Saturday requiem (Engels)

5. De rode kamer (dwarsligger)

Top 5 best verkochte boeken van Nicci French:

1. Huis vol leugens

2. Frida Klein 8 – de dag van de doden

3. Frida Klein 1 – blauwe maandag

4. The lying room

5. Frida klein 7 – zondagochtend breekt aan

Ik ben inmiddels best benieuwd naar welke boeken van Nicci French jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersDan BrownJan WolkersAppie Baantjer, Herman Koch, Loes den HollanderCarry Slee en Jamie Oliver al gelezen?