Shortlist Prijs van de Jonge Jury


Op woensdag 5 juni is het weer tijd voor de Dag van de Jonge Jury. Dit betekent dat het Jonge Jury-seizoen feestelijk wordt afgesloten in TivoliVredenburg, Utrecht. Een dag vol workshops, spoken word, muziek en natuurlijk heel veel schrijvers. Wie wint de Prijs van de Jonge Jury?

Stemmen

Tijdens de Dag van de Jonge Jury wordt er ook bekend gemaakt wie er vandoor gaat met de Prijs van de Jonge Jury. De enige publieksprijs voor het beste jeugdboek. Een prijs die wordt uitgereikt aan de schrijver van het boek met de meeste stemmen. Vanaf januari kon er gestemd worden op jouw favoriete jeugdboek van het afgelopen jaar. Tot één mei heb jij je stem kunnen laten gelden en daar is nu de shortlist van bekend! Wie maakt er kans op de Prijs van de Jonge Jury? We zetten de schrijvers voor je op een rijtje!

Maren Stoffels – Fright Night

Fright Night is het nieuwste young-adult boek van Maren Stoffels. En wat voor een boek! De spanning giert door je lijf. Het is een verhaal dat je niet meer loslaat en een boek dat je het liefst niet uitleest vóórdat je gaat slapen. We volgen drie vrienden, Dylan, Quin, Sofia en side-friends Martijn en Neele. Om hun angsten te overwinnen besluiten ze mee te doen aan Fright Night, dat wordt georganiseerd in het bos. Het wordt een nacht om niet meer te vergeten. Een van de jongeren zal de nacht niet overleven. En een van hen is de moordenaar …

De personages zijn goed uitgewerkt en daarnaast heeft Maren Stoffel een vlotte en prettige schrijfstijl. Het is echter ook een verhaal waar de nodige serieuze onderwerpen in voorbij komen. Een boek vol geheimen en een twist die je niet ziet aankomen. Een boek dat je op het puntje van je stoel laat zitten.

Margje Woodrow – Snitch

Snitch is de tweede young-adult thriller van Margje Woodrow, verschenen bij Uitgeverij Fontein. De schrijfster vertelt het verhaal van Roos en Quinty, twee vriendinnen die al jarenlang bevriend zijn, totdat Fenna nieuw in de klas komt. Fenna kan het al snel goed vinden met Quinty en Roos voelt zich hierdoor afgedankt. Roos reageert hier heftig op en krijgt zelfs Ritalin voorgeschreven. En steeds vaker lijkt Roos betrokken bij ongelukken van haar klasgenoten. Iedereen verdenkt haar en is tegen haar. Maar dan ontdekt Roos wat er echt aan de hand is. Geloven ze haar of is er sprake van verraad?

Margje Woodrow heeft een sterke jeugdthriller neergezet, waar ze ook heel subtiel drugspraktijken in heeft verwerkt, denk aan Ritalin. Ondanks dat dit pas haar tweede boek is, wordt ze al in één zin genoemd met Mel Wallis de Vries en Cis Meyer. En dat kan ik alleen maar beamen. Ze hoort zeker thuis in dit rijtje en is niet voor niks genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Ook ontzettend leuk: Margje Woodrow gaat een kort verhaal schrijven voor 3PAK, het Boekenweekgeschenk voor jongeren!

Mel Wallis de Vries – Wild

Mel Wallis de Vries heeft ondertussen al zes (!) Prijzen van de Jonge Jury op haar naam staan. Gaat ze er dit jaar ook met de prijs ervandoor?

Zeven vrienden gaan op examenreis naar Spanje, het is een droom die uitkomt voor de groep jongeren. Ze besluiten samen een nachtje te gaan kamperen in een natuurgebied. Al gauw verandert de droom in een nachtmerrie. Om te overleven, zijn ze op elkaar aangewezen. Naarmate de dagen verstrijken, maken frustratie en angst zich meester van de groep … Hoe ver ga je?

Het boek is heel speels vormgegeven en leest heel interactief door. Door gebruik te maken van groene fragmenten, lees je de gedachte van iemand. Vraag is alleen: van wie? De dader? Ook staan er nieuwsberichten in het boek, over de verdwijning van de tieners in Zuid-Spanje. Een van de jongeren houdt een vlog bij waar je fragmenten van leest. Om het plaatje helemaal compleet te maken, lees je de hoofdstukken vanuit het perspectief van alle jongeren. Hierdoor zet Mel Wallis de Vries een compleet verhaal neer, een verhaal dat boeit, vasthoudt, maar ook beangstigd aanvoelt.

Dit zijn de genomineerden! Welk boek gaat de Prijs van de Jonge Jury winnen denk je? Heb je de boeken nog niet gelezen en ben je enthousiast geworden? Goed nieuws, de boeken zijn allemaal te leen bij de nieuwe bibliotheek.

Wie wint de Jonge Jury Prijs 2019?

  • Margje Woodrow - Snitch (100%, 1 Stemmen)
  • Maren Stoffels - Fright Night (0%, 0 Stemmen)
  • Mel Wallis de Vries - Wild (0%, 0 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 1

Laden ... Laden ...