Snellezen of snel lezen: Corina gaat ermee aan de slag


De stapel boeken die ik thuis heb en wil lezen (en die nog op mijn verlanglijstje staan) is hoog en blijft eigenlijk wel groeien. Elke dag plan ik bewust minimaal 30 minuten in om te lezen. Ik heb nooit genoeg en wil altijd weer meer lezen. Nieuwe onderwerpen, technieken of omdat ik ergens een oplossing voor zoek. Veelal zijn dat boeken voor persoonlijke ontwikkeling of op het gebied van ondernemen. Dit keer ga ik aan de slag met snellezen.

Als die stapel niet kleiner wordt en ik wel een beetje wil bijblijven met van alles en nog wat (omdat ik wil … niet omdat het moet) moest ik wel iets verzinnen. Snellezen dus! Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ik daar ook twee boeken van in de kast heb staan. Lees! van Jan-Willem van den Brandhof had ik al eerder gelezen. Dus ben ik daar nog maar een keer voor gaan zitten. En dat is gelijk ook een ding wat in het boek staat: bij snellezen en beter onthouden, is het van belang om een boek meerdere keren te lezen. Het liefst zelfs vier of vijf keer! Of ik dat echt ga doen, weet ik nog niet. 😉

Het nut van snellezen

De techniek van snellezen, is dat we onszelf uitdagen om sneller te lezen dan dat we spreken. We praten namelijk veel langzamer dan dat we kunnen lezen en dat remt ons lezen af.  Of we komen tot de conclusie dat we tekst hebben gelezen, maar vervolgens niet meer weten wat we hebben gelezen, omdat ons hoofd aan iets anders dacht op dat moment. Dus lezen we hetzelfde stuk opnieuw (guilty). Wie meteen wil onthouden en begrijpen wat er staat, leest namelijk traag.

Vroegâh op school hebben we leren lezen met onze vinger erbij (tenminste … dat was in mijn tijd wel zo) maar daarna leerden we het weer af omdat het stom staat. Maar het helpt echt! Doordat je een pen/potlood/markeerstift onder de lijn beweegt, zul je merken dat je veel meer gefocust bent op die aanwijzer en dus ook meer concentratie hebt. En die concentratie is belangrijk om het ritme op te bouwen en te behouden.

Maar er komt nog meer bij kijken dan alleen snel lezen. Er zijn meerdere technieken die je kunt toepassen: horizontaal, verticaal of oogfixatie bijvoorbeeld. Deze technieken worden heel kort in het boek besproken. Daarnaast is het maken van een mindmap een handige aanvulling van het beter onthouden van de stof van een leesboek, leerboek of rapportage. Hoe je dat doet, moet ik je nog even verschuldigd blijven, maar dat is een boek dat ik een volgende keer ga bespreken. 😉

Nieuwsgierig? Hieronder alvast een paar stappen

1. Plek! Zorg voor een stille omgeving waar je niet wordt afgeleid. En maak gebruik van een lessenaar, documenthouder of laptopstandaard zodat je nek niet bekneld raakt of je hoofd het signaal krijgt dat we in de slaapmodus zitten.

2. Aanwijzer! Houd een pen, potlood of markeerstift in je hand. Mijn voorkeur is een arceerstift (behalve bij de bibliotheekboeken dan uiteraard).

3. Muziek! Zet eventueel new age of barokmuziek op. of nog beter: gebruik een koptelefoon. De ideale muziek brengt onze hersengolven, hartslag en ademhaling met elkaar in balans en bevordert daarmee het concentratievermogen.

4. Start! Beweeg je aanwijzer ritmisch onder de regels door en verhoog je snelheid door je aanwijzer sneller te laten bewegen.

5. Highlights! Arceer of onderstreep die woorden die voor jou van belang zijn. Van deze woorden kun je later een mindmap maken.

6. Lees! Blijf lezen, stop niet en ga niet teruglezen. Houd dat ritme vast.

De auteur van het boek Lees!, leest wel 300 tot 500 boeken per jaar! Het lijkt me echt fantastisch om zo veel te kunnen lezen en ook nog te kunnen onthouden. En dan te bedenken dat er nog een schat aan informatie beschikbaar is, die je jezelf eigen kunt maken, waarmee je jezelf kan verbeteren en als expert nog meer kennis kunt vergaren dan dat je nu al hebt! Waarmee je dus ook weer andere mensen kunt helpen. Of je houdt door het sneller lezen juist meer tijd over voor andere dingen. Want als je de techniek goed onder de knie hebt, kun je wel drie tot vier keer sneller lezen dan je nu doet.

Natuurlijk is het ook een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen, maar ik moet zeggen dat ik er de snelheid ook al aardig in heb zitten. En zeker als we loslaten dat we alles in een keer willen snappen en onthouden zal het nog een stuk makkelijker gaan.

Het boek Lees! is vrij dun (110 bladzijdes) en leest heel makkelijk en snel! Zeker als je de techniek gelijk toepast heb je hem zo uit. Ook handig: van elk hoofdstuk en het complete boek is een mindmap gemaakt. Helaas is het boek (nog) niet beschikbaar in de nieuwe bibliotheek, maar Snellezen van Myriam Ceriez is er wel. In dit boek worden nog meer technieken en meer uitgebreid besproken. Laat je mij weten wat je er van vindt?