Tatoeages: kunst op de werkvloer!

Dat de nieuwe bibliotheek regelmatig kunst op de vloer heeft staan, is je misschien wel eens opgevallen. Een tentoonstelling bij de Doorkijk of meteen beneden in de hal mooie foto’s … Maar er loopt ook kunst rond! Je moet er alleen iets beter voor kijken … Waar ik het over heb? Tatoeages natuurlijk!

Steeds normaler

De NOS meldde het ook al: tatoeages op de werkvloer worden steeds normaler. Zo’n tien procent van alle Nederlanders heeft een tattoo en dus is het niet zo gek dat je ze ook (zeker in de zomer) steeds meer in de professionele omgeving ziet verschijnen. Je kunt ze tegenkomen bij artsen, kamerleden, managers en … bij medewerkers van de bibliotheek! Tijd om bij ons eens een rondje te doen!

Rose (23)

Tattoo Rose“Ik heb deze tatoeage samen met een goede vriendin laten zetten, als teken van onze vriendschap. We wilden allebei graag een tattoo, maar we hadden nooit de moed! We hebben allebei dezelfde tattoo laten zetten, op de binnenkant van onze bovenarm. Ik zie een tatoeage als een versiering en het maakt je als persoon uniek. Dit is mijn eerste, maar ik wil er nog wel meer!
We leven nu in een samenleving waarin steeds meer mensen tatoeages hebben. Ik zou het zelf helemaal niet erg vinden als ik geholpen wordt door iemand die een zichtbare tattoo heeft. Het belangrijkste vind ik dat iemand behulpzaam is op de werkvloer en een goede service verleent. Dan maakt het mij totaal niet uit of deze persoon onder de tatoeages zit.”

Nita (61)

Tattoo Nita“Ik heb een tatoeage van een stier! Dat is mijn sterrenbeeld. Ik wilde als tattoo echt iets wat met mijzelf te maken heeft. De tatoeage was een cadeau van mijn man, voor mijn vijftigste verjaardag. Dit is tot nu toe mijn enige, maar misschien laat ik er ooit nog wel eentje zetten.
Kleine tatoeages op de werkvloer vind ik geen probleem, maar grote tattoo’s die zichtbaar zijn vind ik echt niet kunnen.
Mijn tattoo is niet zichtbaar tijdens werk, dus ik heb er nooit echt over nagedacht of het een probleem zou zijn. Ik vind dat sommige mensen daar nog te weinig over nadenken. Dat ze zich bij het zetten niet realiseren dat het wel eens gevolgen zou kunnen hebben bij het vinden van een baan.”

Chantal (26)

Tattoo Chantal“Ik heb zeven tatoeages, zes redelijk kleine, en deze, die bijna mijn hele bovenarm bestrijkt. Eigenlijk is dit maar de helft van mijn tattoo: er hoort ook nog een stukje songtekst bij, die getatoeëerd is op mijn sleutelbeen. ‘Live on fire, burn out brighter’. De kaars is daar de uitbeelding van. Je ziet er alleen een klein randje van als ik werk, voor de rest hangt mijn mouw er overheen.
Vroeger heb ik wel in winkels gewerkt waarbij ik mijn tattoo’s moest verbergen. Eigenlijk gek: het grootste gedeelte van de klanten die ik hielp hadden zelf ook zichtbare tatoeages. Er hangen nog veel vooroordelen omheen vanuit werkgevers, maar de klanten zelf vinden het nooit erg. Gelukkig merk ik dat het wel steeds meer geaccepteerd wordt, ook op de werkvloer.”

Iris (51)

Tattoo Iris“In een baldadige, puberale opwelling van opstandigheid besloot ik toen ik 15 was dat het tijd werd voor een tatoeage. Het was een geschenk van mijn vriend voor mijn verjaardag en kostte 35 gulden. Wij trokken naar Tattoo Peter in de Nieuwe Brugsteeg te Amsterdam, de oudste tattoo shop van Nederland. Mijn tatoeage werd gezet door de ‘oude’ Peter. Iets om best een beetje trots op te zijn! Het is een tatoeage van de oude stempel die je moest kiezen uit de afbeeldingen van de platen op de wand.
Tatoeages zijn van oudsher een verschijnsel in vele culturen, anders dan in het Westen, waar ze pas het laatste decennium ‘salonfähig’ zijn geworden. Of iemand een tatoeage heeft is voor mij niet belangrijk, het karakter van de persoon is wat voor mij telt. Leuk om te weten: prins Bernhard had ook een tatoeage. Een esculaap!”

Karishma (29)

Tattoo Karishma“Vlak voor mijn 28ste verjaardag heb ik mijn tweede tatoeage laten zetten. Hij geeft kort aan waar het hindoeïsme voor staat. Letterlijk staat er: doe goed, en het goede komt naar jou. Tatoeages op de werkvloer vind ik geen probleem, ik zie het meer als een vorm van kunst of versiering. De een draagt sieraden die hij/zij mooi vindt of heeft gekregen (waardoor er een verhaal bij hoort) en de ander neemt een tatoeage.
Toen ik mijn tattoos liet zetten had ik er wel over nagedacht wat voor invloed dit zal hebben op mijn toekomstige baan, vooral ook omdat ik de financiële kant op wilde gaan. Beide tatoeages zijn op mijn onderarm, dus ik kan dit goed bedekken mocht dit nodig zijn, maar tot nu toe heb ik er van mijn werkgevers geen klachten erover gehad!”

Katinka (30)

Tattoo Katinka“Al op de middelbare school was ik dol op fantasy kunst. Het duurde ook niet lang voordat dit uitgroeide tot een liefde voor tattoo’s. In mijn laatste jaar op school konden we ons opgeven voor de naschoolse activiteit neptattoeages zetten, waar ik mij meteen voor opgaf. Op mijn 17e had ik mijn ouders zover om in te stemmen met mijn plan om een echte tattoo te laten zetten, mits mijn moeder meeging naar de shop om te controleren of er hygiënisch en netjes gewerkt werd. Na 5 uur zitten had ik mijn eerste tattoo! Er zijn er daarna nog twee bijgekomen.
Ik heb heel bewust mijn tattoo’s op plekken laten zetten die makkelijk bedekt kunnen worden met normale kleding. Maar ik vind wel dat het tegenwoordig geen probleem meer moet zijn wanneer tattoo’s zichtbaar zijn op de werkvloer, mits ze niet te schokkend zijn.”

Renske (28)

Tattoo Renske“Ik had al twee middelgrote tatoeages, een op mijn ribben en een op mijn zij, en ik wilde er graag nog eentje. Het idee was om een kleine te nemen, maar nu loopt hij van mijn nek tot halverwege mijn bovenbeen. Ik heb de tatoeëerder verteld welke stijl ik mooi vond en wat ik er in wilde hebben. Hij heeft het op mijn lijf getekend en is daarna aan de slag gegaan.
Tatoeages op de werkvloer vind ik hetzelfde als met sokken: de ene draagt blauwe, de ander zwarte en weer een ander draagt ze niet. Wat mij betreft zou het voorop moeten staan dat je er verzorgd uitziet op de werkvloer. Ik heb nog nooit een negatieve opmerking gehad over mijn piercings of tatoeages van klanten. Mensen storen zich er over het algemeen niet aan. Smaken verschillen, maar dat geldt ook voor dingen zoals haarkleur, oorbellen of kleding.”

Wie heeft er ook een tatoeage? En is dit een probleem qua werk? We zijn benieuwd!