The Bookshop: weer een mooie boekenfilm deze zomer!

Na The Guernsey Literary Society van Mike Newell afgelopen juni, is er nu The Bookshop van Isabel Coixet. Gebaseerd op het boek De Boekhandel van Penelope Fitzgerald en met Emily Mortimer en Bill Nighy (onder andere van Love Actually en Their Finest). Vanaf 3 augustus te zien in het nieuwe filmhuis!

The Bookshop

De film vertelt het verhaal van jonge weduwe Florence Green (Emily Mortimer) die een boekwinkel opent in het kleine kustplaatsje Hardborough in de jaren ’50. Vanaf het begin wordt ze tegengewerkt door de aristocrate Violet Gamart, die een andere bestemming voor ogen heeft met het vervallen pand waar Florence haar intrek neemt. Ook de plaatselijke bevolking lijkt niet echt op een boekhandel zitten te wachten. Er ontstaat een bijzondere vriendschap met Christine, een meisje uit een druk gezin, dat haar in de winkel komt helpen en duidelijk gevoel voor het werk heeft. Daarnaast is er Edmund Brundish (Bill Nighy), die in afzondering leeft, maar zeer geïnteresseerd is in literatuur en romans laat bezorgen bij hem thuis door een jongen uit het dorp.

Beste boekverfilming

Ik las het pas nadat ik de film vorig weekend in Filmtheater Hilversum zag (trouwens ook een heel goed filmhuis, voor als je een film in het nieuwe filmhuis misgelopen bent of eventueel eerder wilt zien), maar The Bookshop won de ‘Prijs voor Beste Boekverfilming van het jaar’ op de Frankfurter Bookfair. De Britse schrijfster Penelope Fitzgerald (1916-2000) schreef het boek ‘The Bookshop’ in 1978 en stond op de shortlist van de Booker Prize. Door The Times werd ze in 2008 op de lijst gezet van beste Britse schrijvers vanaf 1945. (Wikipedia)

The Bookshop

Drie Goya’s

De Spaanse regisseuse Isabel Coizet won met The Bookshop recentelijk drie Goya’s (Spaanse Oscars) voor Beste Film, Regie en Scenario. (Filmtotaal). Toch lees ik in Nederlandse media een aantal minder positieve recensies. Filmtotaal heeft het over een stoffige boekverfilming die de getalenteerde cast belet te schitteren. De Volkskrant noemt het een luie boekverfilming. En VPRO Cinema zegt: weet de juiste toon en timing niet te vinden.

Sfeervol en gevoelig

Gelukkig ging ik onbevangen, zonder achtergrondinformatie, naar de bioscoop en ik heb genoten van een sfeervolle en gevoelige film. De film is rustig. De hoofdpersoon Florence is een bedachtzaam type dat goed kan luisteren en pas daarna een reactie geeft. Ook Edmund is uit datzelfde hout gesneden. Dat is ook de reden dat de twee langzaam naar elkaar toegroeien. De inkijk in de wereld van twee introverte mensen maakt de film juist bijzonder. Daarbij is de film heel sfeervol in beeld gebracht. De jaren ’50 stijl komt overal in terug net als het tempo dat er toen was. Ik denk dat de kritische recensies voor een deel daar mee te maken hebben; je kijkt (deels) naar de binnenwereld van introverte mensen in een tijd waarin geen haast was. Tegenwoordig ligt het tempo in films en series veel hoger en zijn het vooral extraverte mensen en dialogen die de aandacht krijgen. Daarnaast gaat de film over emancipatie, een sterke vrouw die haar droom volgt en niet bang is voor tegenwerking. En over rechtvaardigheidsgevoel: waarom moet de rijke elite altijd haar zin krijgen?

Onverwacht einde

De film heeft een onverwacht einde, dat ik natuurlijk niet ga verklappen. Een film is voor mij geslaagd als ik hem nog een keer zou willen zien. Dat heb ik zeker met The Bookshop. Ik zou hem weer willen zien vanwege de mooie beelden, de natuur, het bijzondere spel van Emily Mortimer en het knappe acteerwerk van Bill Nighy. Ik kende hem als vrolijke Frans, als de tragi-komische verlopen popster in Love Actually. In deze rol laat hij heel gevoelig en geloofwaardig acteerwerk zien. Er wordt niet gelachen, maar toch ligt de humor om de hoek. Ik hou van deze man!

Vrouwenfilm?

De programmeur van het nieuwe filmhuis noemde The Bookshop een vrouwenfilm. Zelf zag ik de film met mijn lief, die het een mooie film vond, maar geen typische vrouwenfilm. Vanaf 3 augustus draait de film in het nieuwe filmhuis. Uiteraard zijn we benieuwd naar wat jullie ervan vinden! Ga je kijken? Laat het ons weten!