The Guernsey Literary Society: een review


The Guernsey Literary Society, een film waar literatuur, een mysterieuze boekenclub ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, een flinke vleug romantiek, een deel van de cast van Downton Abbey én onze eigen Michiel Huisman in een hoofdrol samenkomen. Goed voor een avond (middag of ochtend) lekker lang (123 minúten) genieten. Vanaf 22 juni te zien in het nieuwe filmhuis.

The Guernsey Literary Society

Boek

De film is gebaseerd op de internationale bestseller van Mary-Ann Shaffer & Annie Barrows uit 2014. De volledige titel luid: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie society. Maar wat gaat er nu schuil achter deze lastig uit te spreken zin met aardappelschillen?

The Guernsey Literary society

Ik ging onverwacht en onvoorbereid naar deze film op een warme zomerse avond, kortgeleden in Rotterdam. Mijn dochter bleek de film graag te willen zien en we lieten ons verrassen. Het verhaal gaat over de succesvolle schrijfster Juliet Ashton (Lily James, ‘Rose’ in Downton Abbey) in naoorlogs Londen. Ze ontvangt een geheimzinnige brief van een lid van een literaire leesclub op Guernsey, Kanaaleiland tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Juliet raakt gefascineerd, maakt zich los van haar verplichtingen en bezoekt het eiland Guernsey. Hier ontvouwen zich de achtergrond en het verleden van het bijzondere gezelschap dat de leesclub noodgedwongen heeft opgericht in de oorlog. Tegelijkertijd raakt Juliet steeds meer verbonden met het eiland en bevriend met de leden van de leesclub.

Recensies

De Volkskrant (Floortje Smit, 25 april 2018) recenseert: “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society voelt als een warm bad”. Ze beschrijft de film als ouderwets en eenvoudig aandoend, “maar zoals alleen Mike Newell, regisseur van onder meer Four Weddings and a Funeral en Mona Lisa Smile dat kan: hij maakt van een paar eenvoudige ingrediënten iets heel moois.’ Ze roemt de cast, de kracht van boeken die centraal staan en de pit die de vrouwen in de film hebben.

Arjan Welles in Filmtotaal is wat minder enthousiast. Hij geeft toe dat Mike Newell goed is in regisseren. Hij regisseerde namelijk ook Harry Potter 4 en is gespecialiseerd in boekverfilmingen. Ook Guernsey zit volgens hem goed in elkaar, maar de film is hem een tikje te traag en te sentimenteel.

Boeken en Engels drama

In beide recensies herken ik wel wat. Het is een rustige film die zich langzaam ontrolt. De beelden van het eiland Guernsey, de charme van de kracht van boeken en het niveau van de acteurs (zo leuk om vier van de steengoede acteurs van Downton Abbey terug te zien), maakt deze film het zien meer dan waard! Laat je ons weten wat jij van The Guernsey Literary Society vond? Te zien op 22, 23, 26 en 27 juni in het nieuwe filmhuis!

The Guernsey Literary Society

Volgende boekenfilm

Deze maand verschijnt alweer een nieuwe film over boeken. The bookshop, gebaseerd op De Boekhandel van Penelope Fitzgerald. Ik ben benieuwd!