Theater in Corrosia: Ulrike Quade Company met De Wand

Alleen op de wereld, samen met enkele dieren. Hoe ga je dan tegen het leven aankijken? Laat je meeslepen door een magisch actrice en haar net-echte medespelers – ‘poppen’ in de theatervoorstelling ‘De Wand’.

Plotse eenzaamheid

Een apocalyptische ramp overvalt een vrouw in de bergen. Ze wordt wakker en ontdekt dat een onzichtbare wand haar afsluit van de rest van de wereld. In één enkel moment is haar bestaan teruggebracht tot het meest basale: de noodzaak te overleven. In gezelschap van slechts enkele dieren – fantastische handgemaakte figuren – gaat actrice Harriet Stroet haar plotse isolement en eenzaamheid te lijf, op zoek naar een nieuwe vorm van leven. ‘Magisch gespeeld, op grens van leven en dood’, schreef de Volkskrant. Met muziek van Strijbos & Van Rijswijk.

De Wand

Levensecht handgemaakt

Ulrike Quade geniet internationale bekendheid als theatermaakster die handgemaakte menselijke figuren (‘poppen’ is een te belegen woord voor haar soort theater) inzet als levensechte tegenspelers. Ze zijn zo levensecht dat je vergeet dat ze niet van vlees en bloed zijn. Quades voorstellingen zijn een combinatie van beeldhouwwerk en dans, van mime en performance, taal en muziek. Soms is ze solo, soms samen met andere performers of musici. En er is altijd een verhaal. Dit theater is geëngageerd en gelaagd, maar ook: verrassend lichtvoetig, surrealistisch, ironisch en poëtisch. Ulrike Quade studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een Master in Scenografie. Tijdens haar studie liep ze stage in Japan bij de beroemde poppenspeler Hoichi Okamoto van Dondoro Theatre Company.

Meer wand

De Wand, met tekst Hannah van Wieringen, is geïnspireerd op de klassieke roman ‘Die Wand’ (1963) van de Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer (1920-1970). Het is een filosofisch verhaal:- over eenzaamheid, de natuur en de plaats van de mens in de wereld. Corrosia Theater, Expo & Film vertoont in het kader van deze voorstelling ook de film ‘Die Wand’ uit 2013 van Julian Pölsler. Daarin wordt de vrouw gespeeld door Martina Gedeck, bekend van onder andere de film ‘Das Leben der Anderen’.

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere theaterstuk? Kaarten zijn hier te krijgen.

  • Luisterboek, Boek
  • Boek