Tijd voor reflectie #fotografie


Reflectie zorgt voor rust en focus en helpt je keuzes te maken. De impact van de Covid-19 crisis op de maatschappij is enorm. Velen van ons zijn genoodzaakt om vanuit huis het bedrijf te runnen en worden ontzettend beperkt. ‘Hoe overleef ik deze crisis?’, is een veelgestelde vraag. Reflectie helpt om creatief naar oplossingen te zoeken om deze periode door te komen. Neem jij hier de tijd voor?

Bij fotografie kun je veel creativiteit kwijt door gebruik te maken van reflectie. Bijvoorbeeld door het te gebruiken wanneer je speelt met de weerkaatsing van materialen. Daardoor maak je de foto interessanter. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Denk aan een spiegel, zonnebril, laptop, maar ook water. Dat kan een kanaal zijn, een plas water op straat of zelfs een glas water. Hoe doe je dat?

Tijd voor reflectie in je foto’s: 6 tips

1. Spiegel
Gebruik een spiegel: eentje die bij je thuis hangt in de woonkamer of de zij- en/of achteruitkijkspiegels van je auto. Bepaal de juiste invalshoek in de spiegel van jouw onderwerp en bepaal daarna je standpunt. Plaats je de camera van je smartphone wat hoger of juist wat lager. Kijk wat jij het mooiste vindt.

2. Zonnebril
Op een zonnige dag is het buiten in de tuin of tijdens een wandeling genieten. Waarschijnlijk heb je dan je zonnebril op. Je komt een mooi plaatje tegen en om de foto origineler te maken, gebruik je de zonnebril om het beeld dat je wilt vastleggen, te reflecteren. 

3. Laptop
Tijdens het werken wil je een pauze inlassen. Zet je laptop uit en gebruik het zwarte scherm van je laptop als reflectie. Bekijk eerst waar je een foto van wilt maken. Plaats dan je scherm zo dat het beeld dat je voor ogen had, in het scherm past. Bekijk dat beeld nu vanuit de camera van je smartphone en maak de foto. 

4. Kanaal
Wanneer je langs een kanaal of een vijver loopt, kun je een foto maken van de overkant. Kijk of er huizen aan de oever staan, die mooi in het water weerspiegelen. Of misschien spiegelen de wolken wel terug in het water. Mooie momenten om een foto te maken. 

5. Plas water
Na een regenbui zie je regelmatig plassen water. Maak daar gebruik van wanneer je langs prachtige gebouwen loopt of langs een ander interessant onderwerp. Maak via de reflectie van de plas water een mooie foto van die gebouwen. Hieronder vind je een voorbeeld. Tijdens een fietstocht heb ik deze foto gemaakt, waarbij ik de basketbalring en de wolken in de reflectie terug wilde laten komen.

GINYJEN Fotografie

6. Glas water
Thuis kun je creatieve foto’s maken met een glas water. Je vult bijvoorbeeld een wijnglas met water en plaatst deze zo’n twee meter van een vaas met bloemen. In je glas zie je dan de vaas met bloemen ondersteboven. 

Interessant? Lees ook het blog van Georgina met 5 Tips voor smartphone fotografie.

Waar houd je rekening mee?

Als de reflectie het onderwerp van jouw foto wordt, hou dan rekening met het uitlijnen van de foto. Het beeld boven de spiegeling moet net zo groot zijn als het beeld onder de spiegeling. Zo benadruk je reflectie juist. Om dat te doen, kun je het beste het raster/grid van je smartphone camera aanzetten, zodat je daar beter zicht op hebt. 

Er zijn dus veel mogelijkheden om reflectie vast te leggen en zodoende extra dynamiek in je foto te creëren, door de symmetrie of herhaling. Maak jij deze week tijd voor reflectie?