Toen het internet nog cool was…


Het internet komt van ver. Terugblikkend op de ontwikkelingen van de afgelopen decennia is het internet geëvolueerd van lelijke en ondoorgrondelijke html websites naar gelikte html5 pagina’s. Een hommage aan mijn internet ervaring door de jaren heen!

A trip down memory lane

Let’s make the internet cool again! Ik was pas 12 jaar jong toen ik in 1998 voor het eerst in Almere kwam te wonen en kennismaakte met het ‘super snelle’ internet van het, inmiddels ter ziele gegane, internetbedrijf Chello. Met ruim 140 kbps up & down, voor die tijd hyper snel, lag de wereld aan mijn voeten. En hoe! Terugdenkend aan die tijd roept dit allerlei gevoelens van melancholie op; toen het internet nog cool was! A trip down memory lane!

Compac presario 5660 (intel pentium 2 450 MHz)

Gerelateerde afbeelding

Dit was mijn eerste échte game werkbeestje. Dankzij het het pc-privé plan van mijn ouders werd de oude pruttelende Macintosh vervangen door dit absolute beest. En de specs? Die zaten goed met een vlammende 128 mb intern geheugen, 12 gb geheugen en een pentium II met een kloksnelheid van 450 MHz. En vergeet vooral niet de 3.5 floppy drive.

Napster

Gerelateerde afbeelding

En wat was het eerste wat je deed toen het internet rijkelijk de huiskamer in vloeide? Natuurlijk! Muziek downloaden! Eerst struinde ik het internet af op zoek naar goede .mp3 bestanden. Dat was met de zoekmachines van die tijd als Yahoo en AltaVista bepaald geen gemakkelijke opgave. Veelal landde je op dubieuze Warez websites, met een hoop virussen en rotzooi als gevolg. En toen was er Napster: alles overzichtelijk en eenvoudig te vinden en dankzij het peer-to-peer downloaden een stuk veiliger dan de Warez websites.  Alhoewel je pas na het downloaden precies wist wat voor een ellende je in huis had gehaald.

Winamp

Afbeeldingsresultaat voor winamp

Het oude vertrouwende Winamp. Veel beter dan realplayer of windows mediaplayer, oh memories.

MSN

Afbeeldingsresultaat voor msn messenger

MSN; niemand kon zonder in die tijd want sms’en was te duur.  Fun fact; ik heb er mijn huidige vrouw aan te danken. Urenlang zwoegen op de meest bijzonder vormgegeven naam. Zo ging ik jarenlang door het leven als Ad t/m ham, ik koos voor simpliciteit.

Counterstrike 1.6

Afbeeldingsresultaat voor cs 1.6

Dankzij het snelle internet in Almere kon ik al prima (lees; lag vrij) online gamen. Counterstrike 1.6 en Rainbow six Rougespear zetten dan ook snel mijn schoolprestaties onder druk. Gelukkig voor mij was de lol er snel af, toen mijn jongere broertje mij alle hoeken van de kamer liet zien met Counterstrike. Ik ben dus (net) op tijd gestopt.

GeoCities & .tk websites

Afbeeldingsresultaat voor geocities

Een van mijn eerste websites was een GeoCities website, daarop volgde snel een .tk website. Het zag er niet uit en het had eigenlijk ook geen functie. Het vormde vooral een rage op school. Het was cool om een website te hebben en daar foto’s van school, korte verhalen en download links op te delen.

Hyves, PP2000 & AlmereRulez

Afbeeldingsresultaat voor hyves

Toen het internet nog niet zo sociaal was (web 1.0) waren de chatrooms, AlmereRulez en Hyves de enige plaatsen waar enige interactie plaatsvond. Een groot verschil tussen de chatrooms en AlmereRulez was het feit dat je op Hyves gewoon je eigen naam als user account gebruikte. Heel handig want nu wist je tenminste met wie je te maken had.

UMTS supersnel internet

Afbeeldingsresultaat voor umts tv kijken

Supersnel internet op je mobiel, je kunt er zelfs tv mee kijken. Dat was toch wel de natte droom van iedere nerd. Uiteindelijk heeft dit nooit echt voet aan de grond gekregen. Wel jammer want op de site van bellen.com vind je terug dat je zelfs TMF kon kijken.

Ik ben Chatman

Een ding was zeker! Dat snelle internet dat ging komen. En wat wij er allemaal mee gingen doen? Chatten natuurlijk dank zijn de I-mode abonnementen van KPN. Chatman leads the way.