Top 5 Duran Duran-tracks


Het is vandaag … International Duran Duran Appreciation Day! Wat mij betreft is er altijd reden om deze iconen uit de jaren ’80 even in het zonnetje te zetten, maar nu natuurlijk alleen nog maar meer! Daarom bij deze mijn favoriete tracks, mijn veel pijn en moeite geselecteerd (want wat hebben ze veel goede liedjes uitgebracht!). Wat is jouw favoriete Duran Duran-track?

Girls On Film

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar deze nogal controversiële videoclip werd gemaakt nog voordat MTV bestond. Clips op tv had je toen dus nog niet. Nee, Duran Duran maakte de video speciaal voor de video-jukeboxen. Toen zat er nogal veel naakt in de video. Dus op het moment dat de clip wel op tv zou komen, heeft de band die stukjes eruit geknipt. BBC had duidelijk gemaakt dat de onbewerkte video anders nooit op tv zou komen.
Hoor je dat klikgeluid aan het begin van het liedje? Dat is het geluid van de camera van bandmanager Paul Berrow. Toetsenist Nick Rhodes vertelde in een interview dat hij altijd geïntrigeerd is door geluiden die hij verder nooit hoort. Nog een leuk weetje: de clip is geregisseerd en opgenomen door Lol Creme en Kevin Godley, die je kunt kennen van de band 10CC!

Rio

Het liedje mag dan ‘Rio’ heten, stiekem gaat dit gewoon over Amerika. Want hoewel ze het zingen als een meisjesnaam en de sfeer neerzetten van de Braziliaanse stad, zingen ze over ‘van bergen in het Noorden tot de Rio Grande’: Amerika dus. In een tv-show verklaarde de band dat het liedje gaat over hoe graag ze door wilden breken in het land van de onbegrensde mogelijkheden. De video hielp daar wel bij, vooral voor het imago van de band. De clip werd opgenomen op vakantie, aan de kust van Antigua. Het lijkt alsof ze dure pakken dragen en op een jacht zitten. MTV had in die tijd nog niet zo heel veel clips om uit te zenden, waardoor ‘Rio’ veel terugkwam. De kleurvolle clip viel op en droeg daarom ook niet weinig bij aan het succes van de band. Het filmen ging niet zonder ongelukken: een windvlaag vernietigde een spiegel waarnaast Reema, de vrouw uit de clip, stond. Ze kwam er zonder erge verwondingen vanaf gelukkig.

https://www.youtube.com/watch?v=e3W6yf6c-FA

The Reflex

En, had jij een diepzinnige betekenis achter dit liedje gezocht? Ja? Nou, dan weet je meer dan de band. In een interview verklapt zanger Simon le Bon dat het liedje geschreven en opgenomen is na een paar flessen wijn, en dat hij zelf ook geen idee heeft waar het eigenlijk over gaat. ‘The Reflex’ staat op het album uit 1983, ‘Seven and the Ragged Tiger’. Voordat dit liedje uitkwam, had het album al twee hits opgeleverd. Nick Rhodes was ervan overtuigd dat ‘The Reflex’ nooit meer zou worden dan een albumtrack, hoewel andere bandleden er meer potentie in zagen. Pas toen Nile Rodgers (ja, die van Chic!)  benaderd werd voor de productie van het album, en hij ‘The Reflex’ remixte, hoorde iedereen er een single in. Gelukkig maar: dit werd de eerste grote hit voor de band in Amerika, en de tweede in Engeland.

Save A Prayer

Simon le Bon schreef dit liedje terwijl de band op tour was. Le Bon beschrijft het liedje als ‘realistisch en niet romantisch’. De clip is niet bepaald naast de deur opgenomen: de beelden die je ziet zijn in Sri Lanka gefilmd. Russell Mulcahy, die vaker filmde voor Duran Duran, werd er ook voor deze clip weer bij gehaald. Beelden die je ziet zijn van een oud fort van Sigiriya en de ruïnes van een boeddhistische tempel bij Polonnaruwas. Ook zijn er stukken gefilmd langs de zuidelijke kustlijn van het eiland.

Notorious

Nile Rodgers werkte in 1983 voor het eerst samen met Duran Duran. Voor het album ‘Notorious’ werd hij weer ingevlogen. En zijn invloed was groot: hij bedacht bijvoorbeeld het gitaargeluid van deze titeltrack. Het album ‘Notorious’ was een keerpunt voor de band. Nadat ze MTV en de popcharts domineerden in de jaren ’80, begon het succes de band op te breken. Letterlijk: drummer John Taylor zette zijn muzikantenleven opzij en werd boer. Gitarist Andy Taylor ging op een ander muzikaal avontuur. De overgebleven bandleden zagen in dat er iets moest veranderen en stopten grotendeels met het mediacircus, om zich weer te kunnen concentreren op de muziek.

https://www.youtube.com/watch?v=HGDmBLAPikU

Zin in nog meer Duran Duran? Neem dan eens een kijkje op Muziekweb of bij je bibliotheek!