Troublemakers: The Story of Land Art over het ontstaan van de kunststroming Land Art


Hoe veranderen kunstenaars zoals Robert Smithson, Walter De Maria en Michael Heizer in de jaren ’60 en ’70 het kunstlandschap voorgoed? Dat is te zien in de documentaire Troublemakers I The Story of Land Art van de Amerikaanse regisseur James Crump.

Monumentaal

Zij lieten de schilder- en beeldhouwkunst achter zich en begonnen met het maken van monumentale kunstwerken in de meest afgelegen gebieden. Met een combinatie van nieuwe beelden en uniek vintage filmmateriaal neemt Crump de kijker mee op een reis naar de mooiste landschapskunstwerken in de Verenigde Staten. Troublemakers I The Story of Land Art wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Once more, with feeling. En die is nu te zien in KAF Expo. In deze tentoonstelling komen de zeven landschapskunstwerken van Flevoland samen met de interventies die zeven andere kunstenaars presenteerden in de monumentale werken.

Landschapskunst

Landschapskunst is in de jaren ’70 vanuit de VS overgewaaid naar Nederland, en vooral in Flevoland zijn deze kunstwerken de afgelopen decennia op grote schaal gerealiseerd. Kunstenaar Robert Morris creëerde op verzoek van de toenmalige RIJP het Observatorium tussen Lelystad en Swifterbant in 1977. Daarna volgden de (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars Richard Serra, Marinus Boezem, Piet Slegers, Daniel Libeskind, Antony Gormley en Paul de Kort. Inmiddels biedt Flevoland kunstliefhebbers de unieke kans om zeven monumentale landschapskunstwerken in één dag te bezoeken. Terwijl men in andere delen van de wereld vaak dagen moet reizen om meerdere werken te zien.

Tijdens een korte introductie van curator Martine van Kampen (Land Art Flevoland) komen we meer te weten over de relatie die de Amerikaanse kunstenaars hadden met het Nederlandse landschap.

Troublemakers | The Story of Land Art
Donderdag 9 november, 20.00 uur (19.30u zaal open)
Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10, Almere Stad
Toegang € 5,-, inclusief toegang tentoonstelling Once more, with feeling