Valentijnsdag: sorry mam!


Valentijnsdag is voor velen een moment om hun (prille of langdurige) liefdesrelaties te vieren. Niet alleen de liefde bloeit op, maar ook de winkels beleven een eerste opleving na de feestdagen. Sexy ondergoed, rozen, chocolade en wijn. Eigenlijk een soort korte kerst, maar dan voor een besloten clubje mensen.

Voorliefde voor katten

Persoonlijk heb ik niet zoveel met deze viering… En ja, misschien inderdaad deels omdat ik er zelf geen onderdeel van uitmaak. Voor mij is het een moment waarop mijn moeder net iets vaker dan normaal zegt: “Goh, Rens… Bijna 30! Op jouw leeftijd had ik al 3 kinderen.” De afwezigheid van mijn moederlijke gevoelens en de voorliefde voor mijn twee katten baren haar ernstige zorgen. Voornamelijk rond mijn verjaardag en Valentijnsdag.

Succes?

Nu maak ik me over het algemeen weinig zorgen over mijn ‘relationship status’, maar toch brengt Valentijnsdag een soort ongewenste prestatiedrang bij mij naar boven. Een langdurige relatie is in onze maatschappij namelijk een teken van succes. En ik wil natuurlijk ook succesvol zijn! Mede om deze reden (en omdat ik een hekel heb aan rozen, de kleur rood, oncomfortabel ondergoed en drukke restaurants) sla ik Valentijnsdag het liefst even over. Uiteraard heb ik niets tegen de liefde an sich! Ik zou mijn leven graag met een leuke man delen (dit is trouwens geen verhulde oproep).

Praten!

Anyway, misschien heb ik wel geen vaste liefde omdat ik de eerste verliefdheid altijd het leukst vind. Het brengt een soort spanning met zich mee: verwachtingen, vlinders, de eerste kus, maar ook de kans op afwijzing. Het is een groot krachtveld vol onzekerheden en dat maakt het erg spannend, maar soms ook behoorlijk vermoeiend. Bovendien zijn jongens vaak niet erg communicatief vaardig over hun liefdesgevoelens. Jongens … PRAAT over jullie gevoelens, dat zou alles zoveel makkelijker maken (dit is wel een oproep)! Het liefst zou ik na date 10 een evaluatiegesprek houden:

IK: “Hoe vind jij het tot dusver gaan?”
HIJ (in ideale situatie): “Ja, ik vind het moeilijk om het uit te spreken vanwege mijn bindingsangst, maar ik vind je best leuk”.
IK: “Wat leuk om te horen. Ik vind jou ook leuk. Zullen we nog 10 dates doen en dan bespreken hoe we op langere termijn verdergaan?”
HIJ: “Ja, goed idee!”

Ik denk helaas dat mijn idee in de praktijk niet zoveel navolging zal hebben … En het zou ook alle positieve spanning wegnemen.

Onbereikbare liefde?

Hoe dan ook, de liefde is zo mooi omdat het alle kanten op kan. Het is daarom ook al honderden jaren een prominent thema binnen de muziek en de literatuur. Denk bijvoorbeeld aan het noodlot en de maatschappelijke druk in Shakespeares Romeo en Julia, de onmogelijke liefde tussen Tristan en Isolde en de Trojaanse oorlog als gevolg van de ongewenste liefde tussen Helena en Paris. Ietwat extreme voorbeelden misschien, maar toch kunnen we ons in deze (tot op bepaalde hoogte) met een van de hoofdpersonen identificeren. Iedereen heeft wel eens een onbereikbare liefde gehad of is pijnlijk aan de kant gezet.

Ik hoop dat alle verse, oude, geheime en tijdelijke liefdes een prachtige Valentijnsdag hebben. Ik zal ‘m ook niet alleen doorbrengen (zie foto). Sorry mam!

valentijnsdag