De Maand van de Geschiedenis: van toen naar nu


Voor sommigen is december de mooiste tijd van het jaar doordat we dan Kerst vieren. Maar voor mij is oktober een speciale maand. Buiten zie je overal de mooie herfstkleuren én het is de Maand van de Geschiedenis. Dit is een uitgelezen kans om mijn hobby (geschiedenis) te combineren met mijn werk (boeken/e-books). Het thema van dit jaar is Geluk. En we hebben in Nederland best veel om gelukkig over te zijn.

Geluk is een huis

Het is best speciaal dat de Nederlander van een drassig stukje land een bewoonbaar deel van de wereld heeft kunnen maken. Dat dit niet altijd even makkelijk is gegaan kunnen we lezen in het boek Waterwolven. Hierin wordt de strijd tegen het water uitgebreid beschreven. In 1916 was er een grote overstroming die leidde tot de Afsluitdijk. Lydia Rood beschrijft hoe het is om dat mee te maken in de roman De stem van het water.

Maand van de Geschiedenis

Geluk is een stad

Er worden vaak grapjes gemaakt dat Amsterdammers denken dat de bewoonde wereld stopt bij de stadsgrenzen. Er zijn echter genoeg andere steden in Nederland die minstens zo mooi zijn. Toch blijft Amsterdam een fantastische stad om rond te lopen. Het is fascinerend hoe een dorp kan uitgroeien tot een wereldstad. Wil je alles over Amsterdam weten? Lees de dan stadsbiografie Amsterdam van Russel Shorto. Wanneer je liever hapklare stukjes leest is Dwalen door Amsterdam van Carmiggelt een goeie keuze.

Maand van de Geschiedenis

Geluk is een hobby

Uitvinders zijn in de ogen van hun tijdgenoten misschien vaak vreemde vogels. Totdat ze iets ontdekken waar de rest van de mensheid ook iets aan heeft. Nederland heeft gelukkig een paar uitvinders van wereldfaam voortgebracht zoals Van Leeuwenhoek en Huygens. In het boek Reuzen van de Lage landen probeert Robbert Dijkgraaf (van DWDD) erachter te komen wat deze mensen tot hun uitvindingen bracht. Het zelfde doet Kader Abdolah in het boek Zeesla en de lepels van Alice. Wie zijn die mensen die via originele ideeën oplossingen voor de toekomst bedenken?

Maand van de Geschiedenis

Geluk is een boek

Het is heel makkelijk een e-book te downloaden. Sommige boeken zijn bijna een cadeautje om te mogen lezen. De term die ik voor dit soort boeken gebruik is: koffietafel-boeken, omdat je die boeken zo graag wilt doorbladeren. We hebben nog veel meer leuks in onze echte boekencollectie zitten. Voor wie dacht dat de Nederlanders alleen in New York hun sporen hebben nagelaten; lees het boek behorende bij de televisieserie: Goede Hoop. Plaatjes kijken terwijl je iets leert over de Nederlandse geschiedenis. Dat kan met het boek Nederland in 100 voorwerpen.

Maand van de Geschiedenis

Het gevoel van geluk kan door iedereen anders worden ingevuld. Hieronder vertelt Nelleke Noordervliet over haar visie. Kijk voor een top 10 van de leukste activiteiten rond deze themamaand op de website van de Maand van de Geschiedenis.