Spannende Boeken Weken: van welk spannend boek kun jij niet slapen?


Het zijn de Spannende Boeken Weken! En dat betekent natuurlijk aandacht voor het spannende boek! Ik ben zelf al jaren niet meer zo van de spannende boeken. Simpelweg omdat ik er echt slecht van slaap. Ik ben jaren fan geweest van Patricia Cornwell en Karin Slaughter. Maar inmiddels trek ik het niet zo heel erg meer. Te heftig, te plastisch beschreven, te gruwelijk. Ik kan eigenlijk alleen maar denken: ‘hoe kun je dít verzinnen?’. Ik vroeg een aantal collega’s naar hun spannendste boeken. Je leest het hieronder!

Notendop – Ian McEwen

‘Hier ben ik dan, ondersteboven in een vrouw.’ In Notendop is de foetus aan het woord. De zwangere Trudy woont met Claude, de broer van haar ex John, in een waardevol herenhuis dat eveneens eigendom is van John. De relatie tussen John en Trudy is zo goed als over en dit betekent dat Claude en Trudy het huis gaan kwijtraken. Het nieuwe koppel ziet maar een uitweg: John vergiftigen met antivries en een zelfmoord in scene zetten. Het ongeboren kind lijdt niet alleen onder de vreselijke ideeën van zijn moeder en oom, maar is ook machteloos wanneer de penis van zijn moordzuchtige oom op enkele centimeters van zijn hoofd langs dendert. De roman staat vol met verwijzingen naar Hamlet. In dit werk van Shakespeare wordt de Deense koning vermoord door zijn broer Claudius, die vervolgens trouwt zijn broers weduwe, en stiefvader wordt van Hamlet. Slaagt het wrede plan van Trudy en Claude? En zint de foetus net als Hamlet op wraak … of kan ie beter vroegtijdig uit het leven stappen? ‘To be or not to be, that’s the question.’ Renske Brouwer, bibliothecaris en begeleider van de Hackerroom

The Green Mile – Stephen King

Een van de meest prachtige en spannende verhalen ever, en ook nog eens geweldig verfilmd! Het verhaal werd destijds gepubliceerd in zes delen. Ik kon steeds niet wachten tot de volgende! Paul Edgecombe is degene die het verhaal verteld. Hij blikt terug op zijn tijd als gevangenisbewaker op de dodengang van de Cold Mountain Penitentiary: ‘de Groene Mijl’. De gevangenen hier waren John Coffey, een boomlange Afro-Amerikaanse man die schuldig was bevonden aan de moord op twee kleine meisjes, Eduard ‘Del Delacroix, een pyromaan en moordenaar, en William ‘Wild Bill’ Wharton, een massamoordenaar. Paul en de andere bewakers worden voortdurend onder druk gezet door Percy Wetmore, een sadistische bewaker die voortdurend met de gevangenen solt. De andere bewakers moeten beleefd tegen hem blijven, ondanks hun afkeer van hem, omdat hij het neefje van de gouverneur is.

In de loop der tijd wordt duidelijk dat John Coffey bovennatuurlijke krachten bezit, zoals de gave om mensen te genezen. Zo geneest hij Pauls urineweginfectie. Coffey is ook erg gevoelig en meelevend. De bewakers beginnen zelfs te twijfelen aan zijn schuld. Wanneer de vrouw van gevangenisbewaarder Hal Moore een fatale hersentumor blijkt te hebben, smokkelen Paul en enkele andere bewakers John naar haar huis om haar te genezen. Terug in de gevangenis geeft John de ziekte die hij uit haar heeft gehaald door aan Percy, die daardoor volledig doordraait. Hij schiet Wharton dood en belandt in een catatonie waar hij nooit meer uitkomt. Coffey laat Paul vervolgens zien dat Wharton de ware moordenaar van de twee meisjes was. Sylvia Dreuning, vormgever.

Huidpijn – Saskia Noort

Het boek gaat over de populairste Nederlandse televisiepresentatrice. Die ook journaliste is. Wanneer zij haar grote liefde dreigt te verliezen en daarmee ook haar droom, wordt dit uitvoerig besproken in verschillende media. De pers volgt haar op de voet. Tijdens mijn korte vakantie in Barcelona vorig jaar, heb ik dit boek in twee dagen aan het zwembad uitgelezen. Bij het lezen van het boek voelde ik de ‘huidpijn’. Ik kon eigenlijk niet meer stoppen met lezen. Het boek is zo spannend dat het mij de hele vakantie aan het denken heeft gezet. Emel Koç, stagiaire Marketing & Innovatie.

Het Bernini Mysterie – Dan Brown

Hoewel hij zich inmiddels wel van een redelijk standaard format bedient (Robert Langdon, een intelligente, jonge vrouw en een op te lossen code en een mysterie in een toeristisch(e) stad/land), ben ik sinds de Da Vinci Code een groot fan van Dan Brown. Ik heb zo’n beetje al zijn boeken gelezen en het heeft tot leuke inzichten geleid. Door de Da Vinci Code besefte ik bijvoorbeeld dat Jezus Christus in principe in een tijd van slecht circa 20×5 = 100 generaties terug van ons leefde, wat nog best een redelijk overzichtelijke periode is …

Het meest spannend en intrigerend vond ik echter toch wel Bernini Mysterie (ook wel Angels & Demons). Met bekende en mooie locaties in Rome en krachten aan het werk, de Illuminati, waarvan ik zeker ben, dat deze in werkelijkheid bestaan … Naar mijn idee houden zij een eigen (New) World Order in stand van waaruit de wereld bestierd wordt. Denk maar even aan de (wereldberoemde) leden van Skull & Bones en de complottheorieën rond de 9/11 aanslag op Twin Towers … André ter Haar, stagiaire Business & Intelligence.

Ongewis – Cath Staincliffe

Of het ‘t ‘spannendste boek ever’ is? Nee, dat niet, maar wel een boek dat me is bijgebleven: Ongewis van Cath Staincliffe. Spannend van begin tot einde en het leest lekker vlot weg, alsof je naar een serie kijkt. Het gaat om een familiedrama waarbij drie lichamen van een moeder, haar dochter en haar broer, levenloos worden aangetroffen. De vader is spoorloos verdwenen met de twee jongste zoontjes van het gezin. Rechercheurs Janet Scott en Rachel Bailey krijgen de taak om de vader met de twee zoontjes te vinden, om te voorkomen dat deze ook slachtoffer worden. Fijn leesvoer voor de komende vakantieperiode! Sabine van Stek, product & account manager ZEPservice en account manager Zalen.

Ijsprinses – Camilla Lackberg

Eigenlijk vind ik alle boeken van haar ijzersterk en superspannend. Dit was echter het eerste boek dat ik van haar las en ik was meteen verkocht. Al haar boeken spelen zich af in Fjällbacka (haar geboorteplaats) aan de Zweedse westkust. Een kleine gemeenschap met geheimen en altijd hebben de vermoorde personen (ze schrijft tenslotte thrillers) in haar boeken iets meegemaakt wat een oorsprong heeft in het verleden. Relinde Kristel, communicatieadviseur.

Welke thriller is jou het meest bijgebleven? Ik ben benieuwd!