Olympische sporten die we vergeten zijn


De Olympische Spelen van 2016 zijn volop bezig. Meer dan 10.500 sporters uit 204 verschillende landen doen mee. In totaal staan er dit jaar 42 disciplines op het programma, onderverdeeld in 28 sporten. Golf is na langer dan een eeuw ook weer een Olympische sport. In de historie van de Olympische Spelen hebben veel sporten hun intrede en uittrede gedaan.

Touwtrekken

Touwtrekken was tussen 1900 en 1920 een echte Olympische sport. Bij touwtrekken komt niet alleen veel kracht kijken, maar ook techniek en samenwerking. Tijdens de Olympische Spelen leverde deze sport vooral veel medailles op voor de Britten. Zij scoorden, over de periode van 20 jaar, meer medailles dan alle andere touwtrekkende landen bij elkaar. In 1920 heeft ook Nederland een zilveren medaille gewonnen op dit onderdeel! Het onderdeel touwtrekken heeft zelfs geschiedenis geschreven. Touwtrekker Constantin Zubiera was namelijk de eerste zwarte man die meedeed aan de Olympische Spelen. De sport bestaat al langer dan 2500 jaar en is van Aziatische afkomst. Tegenwoordig worden er nog steeds kampioenschappen voor touwtrekken georganiseerd, met name door het TWIF, de internationale bond voor deze sport.

Motorbootracen

Geloof het of niet, motorbootracen was een Olympische sport. In 1900 deed deze sport zijn intrede als demonstratiesport. In 1908 konden er ook daadwerkelijk medailles mee gewonnen worden. De sport bestond uit drie verschillende onderdelen, of klassen. Vanwege het slechte weer is voor elke klasse slechts één boot over de finishlijn gekomen. Er zijn dan ook geen zilveren medailles gewonnen bij deze sport. De enige landen die meededen, Groot Brittannië en Frankrijk, hebben op deze sport medailles gescoord. Deze sport was niet een heel groot succes. De sport is dan ook nooit meer op de Olympische Spelen geweest. Tegenwoordig zijn gemotoriseerde sporten zelfs expliciet verboden door het Olympisch Handvest. Deze sport bestaat nog wel en is nu vooral bekend onder de naam powerboat racing. De naam is passend, want de kracht waarmee deze boten over het water vliegen is enorm! Misschien wel net zo enorm als de klap die je maakt als je crasht met één van deze boten…

Polo

Het woord polo stamt uit het Indisch en betekent letterlijk bal. Hoewel polo geen paardensport is, zijn de paarden die erbij horen verreweg het meest opmerkelijk. Officieel is polo een balsport. De kleine bal die hierbij hoort moet met een soort hamer in het doel van de tegenstander terecht komen. De sport wordt gespeeld door twee teams van vier spelers op paarden. De scheidsrechter zit ook op een paard. In 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936 was polo een Olympische sport. Slechts vijf landen hebben ooit meegedaan met deze sport, waarin Argentinië duidelijk de beste was. De sport is nu ook nog populair in Argentinië, maar ook in Groot Brittannië en Spanje. Nederland heeft nooit meegegaan aan polo op de Olympische Spelen. De Federation of International Polo (FIP) heeft een aanvraag ingediend om de sport toe te voegen aan het programma van de Olympische Spelen 2020 in Tokio.

Kunstspelen

Tussen 1912 en 1948 waren er heuse kunstwedstrijden die officieel deel uitmaakten van de Olympische Spelen. Het ging om de onderdelen architectuur, literatuur, muziek, schilderen en beeldhouwen. Het was dus voor langer dan 30 jaar een officieel onderdeel tijdens de Olympische Spelen. Tegenwoordig zouden we dat ontzettend vreemd vinden, het is tenslotte geen sport, toch? De Fransman Pierre de Coubertin heeft er bijna geheel zelf voor gezorgd dat deze onderdelen op de de Olympische Spelen kwamen. Hij was ook één van de stichters van de moderne Olympische Spelen, die in 1896 hun intrede deden. Zelf deed hij in 1912 ook mee aan de kunstspelen onder het pseudoniem Georges Hohrod en M. Eschbach. Voor het onderdeel literatuur heeft hij toen goud gehaald met zijn gedicht “Ode aan de Sport”. De kunstwedstrijden zijn van het programma verwijderd omdat de kunstenaars gezien werden als professionals, terwijl de sporters als amateurs werden gezien (dat is nu wel anders!). Sinds 1956 is er een apart Olympisch cultureel programma.

 

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek