Verhalen, verhalen, verhalen!

Als kind was ik dol op verhalen. Mijn moeder was in haar jonge jaren kleuterleidster (tegenwoordig zegt men onderwijzer van groep 1/2) en zij kon heel goed zelf verhalen verzinnen en vertellen. Zij heeft mijn broer en mij veel verhaaltjes verteld. Ze begon altijd met ‘Er was eens een meisje/ jongetje …’ Wij waren altijd de hoofdrolspeler in haar verhalen. Welke kind vindt dat niet geweldig? Voor het slapengaan was haar zachte stem vaak het laatste dat wij hoorden.

verhalen

Volksverhalen

Ik heb een groot deel van mijn jeugd doorgebracht in Suriname. Verhalen aan elkaar vertellen is echt iets Surinaams (tenminste in mijn tijd en de tijd daarvoor). Het is een oude traditie die teruggaat tot in de slaventijd. Door elkaar verhalen te vertellen, konden de slaven, min of meer, de hardheid en wreedheden van hun dagelijks leven het hoofd bieden. Lezen en schrijven was voor hen verboden en ook al konden ze dat, het was niet hun verhaal, maar dat van hun meesters. Bijna elk kind in Suriname heeft verhalen gehoord over ‘yorka’s’ (geesten) en ‘didibri’s’ (duivels) en natuurlijk , mijn held, de slimme spin Anansi en zijn streken. Dit is slecht een kleine greep uit een grote berg. Op de site van DBNL wordt dit door Michiel van Kampen uitgebreid besproken. Mijn moeder vertelde ons overigens geen ‘geestverhalen’ Ze wilde per slot van rekening dat wij rustig in slaap vielen en niet ’s nachts wild gillend wakker werden.

verhalen

Voorlezen

Voorlezen en verhalen vertellen is niet alleen leuk om te doen, het is ook goed voor je kind. Hoe vroeger je ermee begint, hoe beter voor de taalontwikkeling van je kind. Wist je dat wij al voor hele jonge kinderen speciale boekjes in onze collectie hebben? Kom eens kijken op de afdeling peuters en kleuters. Zoek daar dan naar de Boekstart-boekjes!

In de Almeerse bibliotheken word iedere week ook voorgelezen door een medewerker van de nieuwe bibliotheek. Vaak gebeurt dat ook op interactieve wijze met bijvoorbeeld vertelplaten. Wil je met je kind ook eens komen luisteren? Hier zijn de dagen en tijden te vinden.

verhalen