Heerlijke verhalen voor tijdens en ná de vakantie!

Op dit moment zijn er veel mensen op vakantie of zelfs al geweest. Het gewone leven lijkt weer een beetje zijn beloop te krijgen. Je hoopt het vakantiegevoel nog lang vast te kunnen houden, maar al snel lijken de indrukken van je vakantie ver achter je te liggen. Ik ging op zoek naar verhalen voor ná de vakantie (al zijn ze ook tijdens je vakantie heerlijk om te lezen :)).

Historische verhalen over Nederlandse steden

Roeien naar de Volewijck van Suzanne Wouda (2016) is de eerste historische roman voor volwassenen van deze schrijfster. Ze schreef eerder historische jeugdboeken en maakte net als Simone van der Vlugt de overstap van jeugd naar volwassen fictie. Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam en Haarlem in de 17e eeuw en gaat over een vriendschap tussen twee meisjes die begint in het Amsterdamse burgerweeshuis.

verhalen voor na de vakantie

Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton (2015) speelt in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw. De schrijfster heeft het poppenhuis van Petronella Oortman, te zien in het Rijksmuseum, als uitgangspunt genomen. Een aangrijpend en bijzonder verhaal over Nella Oortman, vrouw van VOC-koopman Johannes Brandt. Leuk om Amsterdam te bekijken door zeventiende-eeuwse ogen!

Verhalen over de Waddeneilanden

In de literaire roman Panorama West van Wanda Bommer (2011) lees je over de kerstvakantie die een stel met familie doorbrengt op Panorama West op Terschelling (deze locatie bestaat echt!). De spanningen lopen daarbij hoog op.

De wadden: een geschiedenis van Matthijs Deen (2013, 2015). De journalist en radioverslaggever van de VPRO beschrijft in dit boek de geschiedenis van de Wadden vanaf de ijstijd tot heden. Ervaringen van de schrijver en verhalen van bewoners maken het zeer complete verhaal levendig. Dit boek is heerlijk leesvoer voor de Waddenliefhebber!

verhalen voor na de vakantie

Reizen naar verre oorden

Weg van de wereld: een vrouw, haar fiets en 28.000 kilometer avontuur van Nederland naar Australië, Marica van der Meer (2015, 2016). In dit boek vertelt de schrijfster over de tocht die ze maakte. In vijftien maanden legde ze een enorme afstand af. Ze vertelt gedetailleerd over de landen waar ze doorheen reisde en de ontmoetingen die ze had.

Liefde, Lassi en de Lotushouding van Anne Cushman (2012). Deze vlot leesbare roman van de Amerikaanse schrijfster gaat over een jonge journaliste die een spirituele reisgids in India gaat schrijven. Tegelijkertijd start ze een zoektocht naar haar eigen spirituele ontwikkeling.

Ibiza land van liefde, van Mireille van Hout (2016). In dit boek lees je over de hippiecultuur in de jaren zestig op Ibiza. De roman, over een dochter die opgroeide in een hippiecommune op Ibiza en daar in haar latere leven naar terugkeert, geeft een goed beeld van die tijd.

Het nieuwe leven van Orhan Pamuk (2013). In deze roman van de belangrijke Turkse schrijver lees je over Osman, die het studentenleven van Istanboel achter zich laat en door heel Turkije reist naar aanleiding van een boek.

verhalen voor na de vakantie

Boeken met een zomerse uitstraling

Het boek van gevonden voorwerpen, Lucy Foley, (2015). Dit boek van de Engelse debuterende schrijfster viel me meteen op door de prachtig vormgegeven kaft: donker met een kleine foto die de sfeer oproept van herinnering. En van vakantie! Het boek voert door Engeland, Corsica, Parijs en New York, en gaat over de zoektocht van een 29- jarige dochter na het plotselinge overlijden van haar moeder. Zij doet ontdekkingen over de adoptie van haar moeder. Het boek is door de Britse pers enthousiast ontvangen en is voor een breed publiek geschreven.

De geluksarmband van Arthur Pepper, Phaedra Patrick, (2016). Dit Engelse debuut gaat over weduwnaar Arthur,  die een jaar na het overlijden van zijn vrouw een gouden bedelarmband van haar vindt die hij nog nooit eerder had gezien. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de bedels. Gaandeweg leert hij zijn vrouw op een andere manier kennen en maakt hij zelf een groeiproces door.

Vind het boek dat past bij je vakantiebestemming!

Voor wie nog op vakantie gaat of alsnog wil lezen over zijn/haar vakantie bestemming kan ik aanraden om hier eens te kijken. Op deze wereldkaart kun je precies aangeven over welk werelddeel, land of stad je wilt lezen!

  • Boek
  • Boek
  • Boek