Bevrijdingsfestival 2018: wat en waar?


Vrijheid, voor zover we dat hebben, is het waard om gevierd te worden. Vrijheid is zwaar bevochten, mensen hebben er grote offers voor moeten brengen en wij kunnen er mooi zo maar klakkeloos van genieten. Dat is iets om bij stil te staan. En dat doen we gelukkig ook: op 5 mei vieren we elk jaar weer dat we zonder gevaar voor eigen leven in Nederland de straten over kunnen. En zoals bij elk goed feestje, hoort ook bij Bevrijdingsdag goede muziek. Waar kan je wat horen? Ik heb wat tips uit de buurt op een rijtje gezet!

Bevrijdingsfestival Flevoland

Laat ik dicht bij huis beginnen: zaterdag 5 mei vind je verspreid door heel Almere weer verschillende podia met verschillende muziek. Op de Esplanade kan je zomaar langslopen als net Douwe Bob, Ronnie Flex of Wulf staat te spelen. Op het Forum vind je een podium met een boel prachtige Almeerse talenten. Ben je meer van de Hollandse meezingers of andere feestmuziek? Dan zit je goed op de Grote Markt. voor het complete programma, klik hier.

Bevrijdingsfestival Overijssel

Vind je het niet erg om iets langer te moeten reizen, kan je ook eens in Zwolle langsgaan! Ook daar vind je Wulf, maar bijvoorbeeld ook Miss Montreal en Chef’Special staan daar op het podium. Daarnaast komt Fedde Le Grand langs voor een set en zal Kraantje Pappie optreden. Naast deze grote namen staan er ook veel Nederlandse bands die hard aan het doorbreken zijn. Popronde-sensatie EUT en de poppunkband Tusky bijvoorbeeld. En het concept Singlesfeestje (singles als in cd-singles, niet single mensen!) zal daar een feestje gaan bouwen. Genoeg kansen om met je voetjes van de vloer te gaan dus! Het hele programma vind je hier.

Bevrijdingsfestival Utrecht

Ook niet al te ver weg: Utrecht! Daar vind je onder andere Roxeanne Hazes, DeWolff, The Kik, K’s Choice en ook hier staat Fedde le Grand. Daarnaast kan je in Utrecht verschillende Vrijheidscolleges bijwonen, is er een speciaal kinderfestival en vind je in het Kafé de Vrijheid maar liefst twintig verschillende soorten bier (maar drink met mate!). Alle informatie rondom dit bevrijdingsfestival vind je hier.

Bevrijdingsfestival Amsterdam

Waar het waarschijnlijk het drukste zal worden, is op het festival in onze hoofdstad. Niet zo gek ook, er is zoveel te doen! Zo wordt er bij het Homomonument op de Westermarkt feest gevierd, kan je op het Museumplein kijken naar het Bevrijdingsdans Festival en ook in Amsterdam is er een speciaal KinderBevrijdingsfestival. Op het Westergasterrein kan je genieten van optredens van onder andere Moss, My Baby, HAEVN, en Rilan & the Bombardeers. Alles rondom de vieringen (en herdenkingen) in Amsterdam vind je hier!

Nog wat tips voor je op feesttour gaat: check op de site van het uitverkoren festival even wat de regels zijn rondom het meenemen van eigen eten en drinken (als het mag is een flesje water bijvoorbeeld altijd handig!) en vergeet het weerbericht niet te checken. Moet je zonnebrand meenemen, of toch juist een poncho?