Vijf boekentips voor de kerstdagen


Je zult het als diehard boekenverslinder zeker herkennen: de oneindige lijst van boeken die je nog móet lezen. En die lijst wordt ook nog ieder jaar langer. Net als de stapels boeken verspreid door je huis: op tafel, naast het bad en naast je bed. Maar ik bied nu even de helpende hand! Aan mij de moeilijke klus om vijf boeken te noemen die zeker moeite waard zijn. Het zijn niet allemaal boeken uit de bekende toplijsten van dit jaar, het zijn mijn boekentips aan jullie.

1. ‘As in tas’ van Jelle Brandt Corstius

In een dag of twee uitgelezen. Een mooi en ontroerend boek over de schrijver, zijn vader en de fietstocht naar zuid-Frankrijk om de as van zijn overleden vader uit te strooien over de Middellandse Zee. Knap geschreven, een mooi inkijkje in het leven met al zijn struikelingen, kwetsbaarheden en humor.

boekentips

2. ‘Harry Potter en het vervloekte kind’ van J.K. Rowling

Deze zet ik er natuurlijk ook in. Het kan niet anders. Net als alle anderen Harry Potter-fans moest ik afkicken van Rowling toen ze ophield met onze held. Ik heb boeken gelezen die Harry Potter moesten evenaren, maar ze liepen echt uit op een teleurstelling. Mijn HP-feeling was weg! Gelukkig, Rowling laat haar fans niet in de kou staan. Deze lees ik extra langzaam, je weet maar nooit hoe lang je zonder moet.

boekentips

3. ‘Het boekenboek’ van Mirjam Noorduin en Veerle van den Bosch

Ben je een liefhebber van jeugdboeken? Dan is dit dé tip! Het boekenboek: je favoriete jeugdboeken-schrijvers in één boek. In de trant van Steinz gids voor wereldliteratuur van Pieter en Jet Stein, worden vijftig schrijvers onder de loep genomen.

boekentips

4. Shakespeare and company, Paris: A history of the rag and bone shop of the heart

Als ik denk aan Parijs en boekhandel, dan komt meteen Shakespeare and Company naar boven drijven. Een propvolle boekenwinkel tegenover de Notre Dame, bekend bij elke boekenliefhebber. Geen wand is niet voorzien van boeken. Om van te watertanden. Kortom: een paradijs voor elke boekenliefhebber. Dit is de ware biografie over een merkwaardige boekhandel.

boekentips

5. Het Roald Dahl Woordenboek

Ook zo genoten van Roald Dahl? Dan is dit boek een mooie aanrader: je vindt er de mooiste woorden in terug uit alle beroemde boeken van Roald Dahl. Oempa-Loempaas (Charlie en de chocolade fabriek), placheluk (GVR), rondfrommelen zijn er maar een paar van. Het meest geweldige woordenboek aller tijden!

boekentips