Vijf dingen die je nog niet wist over onze bibliotheek

Veel mensen zullen wel denken, de bibliotheek? Die kennen we ondertussen wel! Ook de vestigingen van Poort en Haven zijn niet echt nieuws meer. En toch is er nog een hoop meer te vertellen over de vier mooie bibliotheken die Almere rijk is. Hieronder vertellen we je vijf dingen die je zeer waarschijnlijk nog niet wist over onze bibliotheken.

Stad

Wist je dat … we in de bibliotheek in Stad zo dol zijn op een van onze apparaten, dat wij hem een naam hebben gegeven? Wanneer je boeken terugbrengt in Stad kun je dit in drie inlevermachines doen. Deze inlevermachines zijn alleen niet werkelijk verschillend, het is één grote machine die alle boeken achter de muur direct via één lange loopband sorteert. De boeken verdwijnen vervolgens een voor een in één van de 25 bakken. Daarna worden zij door de logistiek medewerkers uit de bakken gehaald en op volgorde op karren gezet. Dan zijn de boeken weer klaar om de bibliotheek in te gaan. Misschien dat je dit stukje wel al wist, en misschien heb je zelfs al eens door het raampje tussen de inlevermachines gegluurd om te zien hoe je boeken verdwenen. Maar nu komt het leuke aan het verhaal: onze sorteermachine heeft vanaf het begin al vrij snel een naam gekregen, alhoewel niemand meer weet hoe dat zo is gekomen. Het is onze eigen: Harry.

Wist je ook dat … ons magazijn zo vol met boeken staat dat wij verschuifbare kasten hebben laten installeren? Zo kunnen we boeken bewaren die niet vaak uitgeleend worden, maar die wel belangrijk zijn voor de collectie.

Haven

Wist je dat … er in bibliotheek Haven een wel heel bijzonder kunstwerk hangt? Boven de klantenservicebalie hangt het kunstwerk Theatraal 21 van Frea Lenger. Dit kunstwerk is 3,5 meter hoog en is in de jaren ’80 gemaakt. Het heeft al sinds het begin in gebouw Corrosia gehangen en het hoort daar gewoon. Na de verbouwing moest het kunstwerk alleen eerst nog gerestaureerd worden, want het was beschadigd tijdens het transport. Inmiddels is het vernieuwde kunstwerk weer terug in het oorspronkelijke gebouw, alleen dan nu bij de bibliotheek.

Poort

Wist je dat … bibliotheek Poort een paar bijzonder vernuftige kasten heeft? Doordat de bibliotheek van Poort gevestigd is in het gebouw van het Arte college, is er maar een beperkte ruimte beschikbaar voor de collectie. Daarom hebben de interieurspecialisten besloten om een handig soort boekenkast te maken: een opvouwbare kast. Deze kasten kunnen opengeklapt worden wanneer de bibliotheek open is. Wanneer de bibliotheek dicht is, kan het Arte College zo weer leuke activiteiten houden in dezelfde ruimte als de bibliotheek.

Buiten

Wist je dat … er een prachtige tribune is gebouwd op de tweede verdieping? Hier wordt een paar keer per week voorgelezen aan kinderen. Wil je komen luisteren? Dan kun je gewoon aanschuiven!

Wist je ook dat … bibliotheek Buiten wordt omgeven door cultuur? Op de bovenste verdieping is een drukbezochte dansschool voor kinderen en op de begane grond is het Erfgoedhuis te vinden. In het Erfgoedhuis zijn bodemvondsten van Almere te bewonderen. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd over archeologie. Het Erfgoedhuis is geopend in de middag op dinsdag, woensdag en donderdag. Na je bezoek kun je meteen wat leuke geschiedenisboeken bij de bibliotheek lenen!