De vijf grootste hoaxes


Een hoax is een verzonnen verhaal of fenomeen dat zo geloofwaardig is, dat een groot deel van de bevolking gelooft dat het echt waar is. Eigenlijk worden mensen gewoon massaal voor de gek gehouden. Tegenwoordig is dat niet zo makkelijk meer, we zijn namelijk een stuk sceptischer dan vroeger en je kunt alles goed controleren (wat je dan ook maar beter goed kunt doen) … Er zijn in het verleden een aantal hoaxes langsgekomen die zo bizar en onwerkelijk zijn, dat je bijna niet kan geloven dat mensen dat voor waarheid aannamen. Wij sommen de vijf grootste en bizarre hoaxes ooit op.

War of the worlds

Misschien wel de meest bekendste hoax is het hoorspel dat in 1938 op de radio te horen was. Het heette ‘The war of the worlds‘. Stemacteurs deden op de radio alsof een invasie van aliens gaande was, en dat die aliens bezig waren met het uitroeien van de mensheid. Het hoorspel was zo geloofwaardig, dat mensen echt dachten dat het eind van de wereld nabij was. Het hoorspel leidde tot een massahysterie in de VS waarbij mensen uit paniek zelfs hun huis verlieten om te vluchten!

https://www.youtube.com/watch?v=ClreKtEi4dM

Roswell UFO crash

In 1947 zou in Roswell een UFO gecrasht zijn. Het werd beschouwd als één van de belangrijkste vondsten wat betreft buitenaards leven. Of het echt een vliegende schotel was, is te betwijfelen. Toch zijn er zelfs nu nog complottheorieën over dit fenomeen. Zo zouden er autopsies uitgevoerd zijn op de gevonden aliens. In 1995 verscheen op internet een filmpje van de autopsie van een alien. Later werd bekend gemaakt dat het filmpje een hoax was, maar het heeft de wereld toch even doen nadenken over het bestaan van aliens. Ik zal geen filmpje van deze zogenaamde autopsie plaatsen, want de beelden zijn nogal verontrustend.

roswell ufo crash autopsy hoaxes

De boom octopus

De boom octopus (tree octopus) is precies wat je denkt dat het is: een octopus die in het bos leeft. Wat deze hoax zo goed maakt, is de betrouwbaarheid van het fenomeen. De maker heeft een website opgericht met dusdanig veel geloofwaardige informatie, bronnen en referenties, dat het nét echt lijkt. Uit een onderzoek bleek zelfs dat 100% van een groep kinderen tussen de 12-13 geloofden dat de boom octopus echt bestaat. De website wordt zelfs nu nog gebruikt om aan te tonen hoe misleidend informatie op het internet kan zijn.

Microsoft koopt de katholieke kerk

In 1994 werd een nieuwsitem gepubliceerd waarin stond dat Microsoft de katholieke kerk had gekocht. In het verhaal stond dat dit de eerste keer was dat een computersoftware bedrijf een religie had overgenomen. Bill Gates zou hebben gezegd dat hij vond dat religie een groeiende markt is en dat Microsoft het toegankelijker zou kunnen maken voor een breder publiek. Mensen die niet geloofden dat dit waar was, dachten dat Microsoft zelf achter het artikel zat. Het artikel leidde tot veel vragen en klachten richting Microsoft, waardoor Microsoft zelfs genoodzaakt was een officieel persbericht te schrijven!

bill gates buys catholic church hoaxes

Spaghettibomen

Natuurlijk is er ook een hoax die ontstaan is vanuit een 1 april grap. De meest bekende is misschien wel het filmpje van de spaghettiboom. Het was een video waarin een familie uit zuid-Zwitserland spaghettislierten aan het oogsten was. De spaghettislierten werden letterlijk uit bomen gepakt en in manden gedaan. Het korte filmpje was dusdanig geloofwaardig, dat mensen zich begonnen af te vragen hoe zij zelf spaghetti konden laten groeien in hun achtertuin!

 

 

  • Boek
  • Dvd, Film
  • Boek