Vijf levenslessen van Queer Eye


Ik zit nog niet heel erg lang op Netflix, maar lang genoeg om verslaafd te raken aan een aantal series. Mijn meest favoriete tot nu toe? Zonder twijfel: Queer Eye. Er staan twee seizoenen online die ik nu bijna uitgekeken heb. En daarna ga ik gewoon opnieuw beginnen, want elke dag kan wel een beetje Queer Eye gebruiken!

In Queer Eye gaan vijf homoseksuele mannen Amerika door om mensen een make-over te geven, van binnen en van buiten. Een soort Plain Jane meets Extreme Home Make-over, zeg maar. Die twee programma’s op zich zijn al hartverwarmend, maar bij Queer Eye zit ik vaak na tien minuten al met zakdoekjes in m’n handen. Het programma geeft hoop, verspreid en toont heel veel liefde en is echt het ultieme feel-good programma. En terwijl je kijkt, leer je er ook nog eens heel veel dingen van! Een greep uit de levenslessen van Queer Eye:

1. Kijk voorbij vooroordelen

Bobby Berk van The Fab 5 groeide op in een streng christelijke gemeenschap en heeft op jonge leeftijd al ingepeperd gekregen dat homoseksualiteit ongezond en onnatuurlijk is. Toen hij in een aflevering geconfronteerd werd met een christelijk gezin en zijn pijnlijke verleden, was het voor hem wel slikken. Hij liet zich echter niet tegenhouden door zijn eigen ervaringen, stond juist open voor het gezin en merkte toen dat zij net zo open tegenover hem stonden.

Zijn collega Karamo Brown had als donkere homo in Amerika al vroeg veel dingen tegen. Op het moment dat hij met The Fab 5, onderweg naar een make-over, door een politie-agent aangehouden werd, schoten er allerlei rampscenario’s door zijn hoofd heen. Hij had dan ook niet heel veel zin in de make-over, aangezien het ‘slachtoffer’ van de make-over een politie-agent was. Maar door zijn hart open te stellen voor de agenten die hij ontmoette, werd het vertrouwen van beide kanten hersteld en werden er vooroordelen uit de wereld geholpen. Kijk zelf dus altijd verder!

2. Jezelf respecteren is voor jezelf zorgen

Een man die een pedi- of manicure neemt, daar kan nog steeds wat lacherig over gedaan worden. Maar dat gebeurt niet meer als je Queer Eye gekeken hebt. Wat de heren daar vertellen, daar kan niemand omheen: voor jezelf zorgen betekent juist dat je jezelf respecteert. Dat geldt voor huid- en haarverzorging, maar net zo goed voor eten en drinken: je verdient het om voor jezelf te zorgen.

3. Lelijk bestaat niet

The Fab 5 bestaat uit vijf prachtige, perfect gestylede mannen. Dan is het misschien makkelijk praten, dat lelijk niet bestaat. Hoewel ze het niet letterlijk zeggen, bewijzen ze het vooral dat het toch echt zo is. Ieder mens is prachtig. Soms is het naar voren te brengen met slechts een nieuw jasje of een knipbeurt, soms zit het vooral onder de oppervlakte. Maar iedereen is knap op zijn of haar eigen manier, en iedereen is het waard om van gehouden te worden!

4. Make an effort

Respect voor jezelf hebben, uit je onder andere door goed voor jezelf te zorgen. Maar respect naar anderen toe, vooral in een relatie, betekent ook dat je moeite blijft doen in de relatie. Niet dat je, wanneer je iemand aan de haak geslagen hebt, je hele uiterlijk laat versloffen. Je verdient zelf beter, maar je significant other ook! Zodat je partner elke dag denkt (in de woorden van Tan): ‘I’d tap that!

5. Liefde maakt alles mooier

En dat gaat niet specifiek over een vriend(in)-vriend(in) relatie. Ook de liefde van familie en vrienden is ontzettend belangrijk. The Fab 5 laten elke aflevering opnieuw weer zien dat zolang je je hart openstelt voor andere mensen, zelfs voor complete vreemdelingen, er prachtige dingen zullen gebeuren. Daar hoort ook bij dat je anderen en jezelf accepteert, met meningsverschillen, opvallende trekjes en buien erbij. Steun elkaar, moedig elkaar aan en wees niet bang om complimentjes te geven, zolang alles recht uit je hart komt. Liefde zorgt ervoor dat je elke dag de beste versie van jezelf wil zijn, maar ook dat je deze kán zijn of worden.