Vlaggetjesdag 2019: of je haring lust


Op 15 juni is het weer zover: Vlaggetjesdag! De dag waarop de komst van de ‘Hollandse Nieuwe’, haring dus, wordt gevierd in de havens van Scheveningen. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt elk jaar, als start van het haring seizoen, geveild. Daarna is de nieuwe haring overal te koop. Sta jij in de rij of sla je liever over? 

Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten. Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet en is te vinden in de winkel of bij de viskraam. Onder andere makreel, haring, zalm en sardines vallen onder vette vis. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren DHA en EPA. Dit zijn onverzadigde vetzuren die voornamelijk voorkomen in vette vis zoals haring en zalm. Het maakt niet uit of de vis vers is, uit de diepvries komt of uit een blik of pot. Alle opties zijn goed, zolang de vis niet in olie bewaard is. (Bron: Voedingscentrum.nl)

Vlaggetjesdag: hoe eet jij haring?

Eet jij haring door ‘m bij de staart vast te pakken en af te happen? Of heb je je haring liever in stukjes? En eet je ‘m dan met of zonder zuur en uitjes? En heb je weleens haring op een andere manier gegeten? We zochten een aantal recepten bij elkaar zodat je voorlopig volop kunt variëren met de Hollandse Nieuwe.

1. Allereerst een recept van Francescakookt.nl voor een salade met Hollandse Nieuwe en snijbonen. Ziet er echt super lekker uit en is vrij eenvoudig klaar te maken.

2. Of wat dacht je van een haringtartaar met bietjes en avocado? Prachtig opgebouwd in laagjes en in een mooi glas geserveerd zet je echt iets bijzonders op tafel.

3. Deze salade met haring, aardappel en appel ziet er ook echt heerlijk uit. Perfect ook voor een doordeweekse dag: snel klaar, lekker en voedzaam.

Boekentip! Haring: een liefdesgeschiedenis
Een origineel en zeer toegankelijk leesboek over de historie van haringvisserij en haringcultuur in Nederland.
Op het eerste gezicht een dik boek om op de leestafel te leggen, maar daarmee zou iedereen zichzelf en de auteur te kort doen. Het is namelijk een van de leukste en best gedocumenteerde boeken over de Nederlandse visserij van de laatste decennia. Het gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse haringvisserij en over de grote rol die deze heeft gespeeld in onze economie en cultuur. De auteur uit zijn passie voor de haring en alles wat daaruit voorgekomen is. Dat de auteur er zin in had dit met iedereen te delen blijkt van het begin tot de laatste bladzij. Het boek laat zich lezen als een spannende roman en is het tastbare bewijs hoe leuk geschiedenis en cultuurhistorie zijn als je als auteur zowel gepassioneerd bent, maximaal geïnformeerd en de gave hebt een en ander te kunnen overbrengen, zoals Huib Stam weet te doen. Voorzien van goed gekozen illustraties waarin haringvisserij, haringcultuur en haringliefhebbers centraal staan. Het boek is een verrassing en een verrijking in de literatuur over visserij en historie van handel en cultuur in Nederland.

Ben jij wel eens naar Vlaggetjesdag geweest? Of wacht je gewoon rustig tot je de Hollandse Nieuwe bij de visboer kunt halen?