Vogels kijken is een super-relaxte hobby


Zittend op de bank zie ik het ene na het andere vogeltje dat komt badderen in mijn tuin. Vaak zijn het koolmeesjes, pimpelmeesjes of merels, maar soms landen er ook van die jumbojets. Van die grote dikke stadsduiven die op de grond ploffen, en die vaak veel moeite hebben met opstijgen. Al jaren zit ik er met veel plezier naar te kijken. Aandoenlijk als ze voorzichtig pootjebaden of juist heel wild spetteren, zodanig dat ik de ramen weer kan gaan lappen.

Ik heb al heel wat verschillende vogels in mijn vogelbad gehad. Soms zit er ineens iets nieuws in de tuin. Gauw pak ik dan mijn vogelboekje erbij en ja hoor: een kramsvogel. Zeker een strenge winter zit vol verrassingen. Nu in het broedseizoen zijn veel vogels zo met elkaar bezig, dat ze de raarste capriolen uithalen. Regelmatig vliegt er eentje tegen de ramen. Gelukkig tel ik pas één dodelijk slachtoffer in vijftien jaar. Ik kan er van alles van vinden, maar de natuur gaat zijn gang.

Fietsend soorten tellen

Het leuke van vogels kijken, is dat je binnen korte tijd al zoveel verschillende soorten ziet. Zeker al fietsend vind ik het verbazingwekkend hoe snel ik al meer dan tien verschillende soorten zie. Dan blijkt de (vlaamse) gaai ineens helemaal geen zeldzaamheid meer, want ik zie hem elke week wel ergens. Ook als je een saai eind moet fietsen of op je bestemming moeilijke klussen verwacht, is het een leuke afleiding vogels te kijken onderweg.

Wil je ook vogels herkennen?

Het is een heerlijk ontspannen hobby. Waarschijnlijk ken je ongemerkt al veel soorten en dan is het aantal makkelijk uit te breiden met een boekje uit de bieb, zoals deze van de Vogelbescherming. Het is ook leuk om een vogelherkenningscursus te volgen bij de Vogelwacht Flevoland, zoals ik twaalf jaar geleden ook deed. Vergeet dan vooral niet om je verrekijker mee te nemen! Ben jij een vogelliefhebber?

Kan iemand mij overigens vertellen waarom ik in 2018 ineens heel veel zwarte kraaien in en om mijn tuin heb? Dat was andere jaren nooit zo, dan waren eksters de grootste.