Waar komt Halloween eigenlijk vandaan?


Halloween wordt uitgebreid gevierd in Amerika, Canada en Engeland en Ierland, en dan vooral in Amerika. Ondertussen is het zo’n groot feest, dat mensen over de hele wereld wel iets doen met Halloween. Ook in Nederland zien we elk jaar steeds meer versierde huizen. Wat veel mensen niet weten is dat Halloween helemaal niet bedacht is door de Amerikanen … Maar waar komt het dan vandaan? En hoe zijn de verschillende tradities rondom Halloween ontstaan?

Hallow-e’en

Halloween komt eigenlijk van de Kelten. Vroeger vierden zij nieuwjaar op 1 november, dat was het moment waarop de oogst binnen was en ingezaaid voor het volgende jaar. Oudejaarsavond, 31 oktober, noemden zij hallow-e’en, waar Halloween vandaan komt. Oogsten en zaaien is niet bepaald heel griezelig. Het enge gedeelte komt van een fenomeen waar de Kelten in geloofden zodra het Nieuwjaar begon, dat zij Samhain noemden. Zij geloofden dat alle overleden mensen, die dat jaar zijn overleden, terugkwamen om een levend lichaam in bezit te nemen. Trick or treat HalloweenBest creepy toch? Ter bescherming zorgden de kelten ervoor dat ze zo onaantrekkelijk mogelijk werden. Zo hadden ze lelijke maskers op en droegen ze armoedige vodden.
Toen Schotten en Ieren in grote getalen immigreerden naar Amerika, werd het daar populair.

Trick or treat!

Trick or treat is hetgeen waar kinderen het hele jaar naar uitkijken. Zij mogen langs de huizen gaan om snoep op te halen, maar daarvoor moeten ze wel griezelig verkleed zijn! Het is vergelijkbaar met wat wij kennen als Sint Maarten, alleen is dat feest gebaseerd op een heel ander verhaal. Echter het idee om langs de deuren te gaan om snoep op te halen heeft wellicht dezelfde oorsprong. De theorie is dat het voortkomt uit een Europees christelijk gebruik dat rond de 9e eeuw zijn optreden deed en hoorde bij de ‘allerzielen‘ gedenkdag. Op 2 november gingen christenen namelijk langs de deuren om te bedelen voor brood met krenten. Voor iedereen die bereid was deze ‘zielencake’ te schenken, werd een gebed gezegd. Of de traditie van trick or treat en Sint maarten echt is gebaseerd op dit fenomeen, is nog maar de vraag.

Jack-o’-lantern

Jack-o’-lanterns kennen wij als uitgeholde pompoenen met een lichtje erin, maar aanvankelijk werden er geen pompoenen gebruikt, maar knollen. De oorsprong van de griezelige lantaarn komt van een verhaal over de smid Jack. Hij zou het voor elkaar hebben gekregen om de duivel te strikken. De duivel kwam om Jack mee te nemen naar de hel, maar met een list lukte het Jack om de duivel te lokken naar een boom. Jack kerfde een kruis in de stam van de boom, waardoor de boom een soort gevangenis voor de duivel werd. Nadat de duivel had beloofd dat Jack nooit naar de hel zou gaan, liet Jack hem vrij. Echter doordat Jack een slecht leven leidde, kwam zijn ziel niet langs de hemelpoort.

jack-o'-lantern halloween

Een traditionele jack-o’-lantern, gesneden uit een knol.

Toen zijn ziel aankwam bij de hellepoort, stuurde de duivel hem weg en gaf hem een gloeiend kooltje. Dit kooltje stak Jack aan in een uitgeholde knol, die hij gebruikte om zijn weg mee te verlichten. Zo dwaalt zijn ziel nog steeds rond op de aarde. Volgens deze legende is de jack-o’-lantern vernoemd naar de smid uit dit verhaal.

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek