Overal lezen: waarom een e-reader zo handig is

Jarenlang heb ik het uitgesteld om aan die ‘nieuwe technologie’ mee te doen. Sinds anderhalf jaar ben ik dan toch in het bezit van een e-reader. Nu verlaat ik het huis zelden zonder deze met mij mee te nemen. Voordelen van het lezen via een e-reader zijn er genoeg. Ik zet er een aantal op een rijtje.

Digitale Boekenkast

Op een e-reader kunnen al snel zo’n 3.000 boeken gezet worden. Misschien lees je in heel je leven niet zoveel boeken, maar toch fijn dat het kan. Een groot voordeel is natuurlijk al die kilo’s boeken die je niet mee hoeft te nemen als je gaat reizen. Meer ruimte in de koffer voor de souvenirs. Ook betekent het dat je je nooit meer hoeft te vervelen. Tijd doden tijdens de vlucht naar (verre) zonnige bestemmingen: lezen! Ideaal wanneer je vaak met het openbaar vervoer reist: duurt de overstap iets langer dan gedacht? Lezen! Kun je ’s nachts niet in slaap vallen: lezen!

Persoonlijk

Het eerste wat ik doe als ik een nieuw apparaat heb gekocht, is alles naar mijn eigen wensen omzetten. Er zijn veel mogelijkheden. Niet alleen kun je de lettergrootte aanpassen, maar je kunt al gauw elf verschillende lettertypen kiezen. Vaak is ook het special dyslexie lettertype een optie. Heel fijn voor iedereen die een klein steuntje in de rug nodig heeft.

Leesplekken

 • Bed
  Pluspunt e-reader: er zit een back-light op het apparaat. Dit betekent dat je je bedgenoot niet hoeft te storen door het grote licht aan te laten.
 • Strand
  De nieuwste e-readers zijn tegenwoordig (spat)waterdicht. Hierdoor kun je met je luchtbed op de wat ruige wateren rond dobberen én lezen!
 • Park
  Voor de mensen die een lees-vriendengroep hebben. Neem je picknick mandje mee! De bovengenoemde voordelen zijn ook van toepassing: dankzij de back-light kun je in de volle zon lezen. Maar als iemand zijn of haar drankje over je apparaat gooit is de e-reader makkelijk schoon te maken.
 • Openbaar Vervoer
  Voor alle dames onder ons: de e-reader pas in de handtas! Geen zware tas of rugzak meer: dit kleine apparaat staat gelijk aan een flinke boekenkast thuis. De reis hoeft nooit meer saai te zijn.

Wat zegt jouw favoriete leesplek over jouw persoonlijkheid? Ontdek het via blossombooks.nl. Ook schrijvers hebben hun favoriete plekken om te lezen. ‘De Lezende schrijver’ is een online serie. Laatste tip van een gebruiker: vergeet niet regelmatig de accu op te laden!

Ook e-books óf een e-reader lenen via de bibliotheek?
Heb je al een e-reader? Het is nu ook mogelijk om via de bibliotheek gratis e-books te lenen. Voor het lenen van een e-book heb je je bibliotheekpas en een webaccount nodig. Klik hier voor meer uitleg over het lenen van e-books. En extra leuk: je kunt zelfs een speciaal e-reader abonnement afsluiten bij de nieuwe bibliotheek. Meer weten? Klik dan hier!

Ben je ook een fan van je e-reader? Deel het artikel via je sociale media en laat weten wat jouw favoriete leesplek is, of jouw favoriete e-book!