Waarom ik geen vlees eet

Mijn zusje eet al jaren geen vlees. Bij het zien ervan ging ze al sinds haar tienerjaren over haar nek. Dit had (toen nog) niets met het achterliggende dierenleed te maken. Het was gewoon haar lichamelijke reactie op de geur, structuur en smaak van vlees. Ik vond haar maar een aansteller, ik was namelijk de dierenknuffelaar van ons twee en at wel gewoon vlees. Niet eens biologisch, want dat vond ik te duur. Inmiddels is er een hoop veranderd: zij is een volwaardig dierenknuffelaar en ik ben vegetariër.

Boze krokodil?

Iedereen heeft andere beweegredenen om geen (om juist wel) vlees te eten. Zo knuffel ik dieren bijvoorbeeld veel liever dan dat ik erop kauw. Een boze krokodil daargelaten natuurlijk, maar die mag wat mij betreft lekker doorzwemmen. Daarnaast denk ik dat de hele bio-industrie een onnodige belasting is voor dier en milieu. Helemaal als je erover nadenkt dat het gaat om een stukje vlees dat je tegenwoordig niet per se meer nodig hebt. Je kunt namelijk vele andere dingen eten om aan je voedingsstoffen te komen. Het komt dus eigenlijk aan op onze wil en flexibiliteit om (deels) over te schakelen naar vleesvervangende producten.

Nationale Week Zonder Vlees

Mijn dieet komt zelden vanuit eigen initiatief ter sprake. Mensen kunnen soms namelijk nogal fel reageren op hun niet-vleesetende medemens. Dit varieert van ‘Maar je draagt wel leren schoenen!’ tot ‘Oja, dat is tegenwoordig helemaal hip hè?’. Dit laatste is goed nieuws, want steeds meer mensen worden flexi- of vegetariër. De bedenkers van de campagne Nationale Week Zonder Vlees (5 – 11 maart) stimuleren deze ontwikkeling door inzichtelijk te maken welke voordelen een vleesvrije week heeft. Volgens NWZV bespaar je met een week zonder vlees 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. En dat is natuurlijk hartstikke fijn!

geen vlees

Rebellie

Meer kijken en lezen over dit thema? Een boekentip is De Vegetariër, waarin een Koreaanse vrouw stopt met het eten van vlees, wat gezien wordt als een extreme vorm van rebellie. Eveneens uit de Koreaanse hoek is de shockerende film Okja een echte aanrader. Hierin wordt de band tussen een jong meisje en haar huisdier dat bestemd is voor de vleesindustrie op dramatische wijze in beeld gebracht.

Vleesvrij!

Kortom, sla de haché van je oma een keertje over, smeer een keertje pindakaas op je brood in plaats van filet americain en probeer eens een falafelburger voordat je de kiloknaller koopt. Maak een kip, een koe of een varken blij, en eet een weekje vleesvrij!