Waar is Game of Thrones op gebaseerd?


Het leven gaat niet over rozen, of toch wel? Miljoenen mensen volgen het ingewikkelde verhaal van Game of Thrones over de verschillende huizen die strijden om macht en heerschappij over de zeven koninkrijken van Westeros. De serie is een fenomeen, maar waar is het verhaal precies op gebaseerd?

Witte en rode rozen.

In de periode van 1455 tot 1485 woedde een bijzonder ingewikkelde burgeroorlog in Engeland. De strijd ging voornamelijk tussen twee adellijke partijen, namelijk de huizen Lancaster en York, die vochten om het koningschap van Engeland. De strijd tussen beide huizen is niet alleen een inspiratiebron geweest voor George R.R. Martin bij het schrijven van Game of Thrones, maar ook Shakespeare heeft hier een boek over geschreven. In het verhaal van Shakespeare zijn beide huizen afgebeeld met een rode (Lancaster) en witte (York) roos. Dankzij dit verhaal wordt deze oorlog ook wel de “War of the Roses” genoemd.

Wat leidde tot de oorlog?

Het overlijden van Koning Eduard III was de aanleiding van de hele oorlog. Toen Eduard III overleed was zijn oudste zoon, Eduard van Woodstock, ook al overleden. Dit leidde ertoe dat de zoon van Eduard van Woodstock, Richard, koning is geworden. Dit was een bittere pil voor de drie overige zoons van Eduard III, omdat er een complete generatie met mogelijke troonopvolgers werd overgeslagen. Dit heeft geleid tot een strijd tussen de verschillende huizen over wie het meest recht heeft op de troon. De onderstaande video legt het nogal complexe verhaal perfect uit.

Kortom, Game of Thrones is gebaseerd op feitelijke historische gebeurtenissen!

  • Boek
  • Boek
  • Boek