Walk&Talk: hét netwerkcafé voor iedereen die op zoek is naar een baan

Ben je van plan van baan te switchen of ben je werkzoekende? De nieuwe bibliotheek organiseert iedere maand Walk&Talk: dé netwerkbijeenkomst voor iedereen die op zoek is naar een baan. Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen werkzoekenden elkaar van 10.00 tot 12.00 uur ontmoeten in bibliotheek Stad. De vaste begeleiders van Walk&Talk zijn Ron van der Wiel en Sandra Laigsingh. Tijdens de bijeenkomsten kun je ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en tips en suggesties krijgen die je helpen in je zoektocht naar een geschikte baan. Ook is er elke maand een professionele spreker aanwezig die praktische informatie geeft over verschillende onderwerpen. Maar hoe bevalt dat nu, deze netwerkbijeenkomst? We vroegen het een aantal deelnemers.

Daan

Alleen de locatie al: het prachtige gebouw van bibliotheek Stad! Laagdrempelig door de vrije toegang (met een gratis toegangskaartje). Je wordt hartelijk ontvangen door een gastvrouw/gastheer. Ik vind de opzet van ongeveer een uur een spreker en daarna praten met de aanwezigen en de spreker zelf prima. Ik ben nu drie keer geweest en voor mij is het duidelijk dat je niet de enige bent. Ga niet naar Walk&Talk met de instelling van ‘zo nu vind ik even een baan’. Ik zie het vooral als het verbreden van je horizon. De sprekers die ik heb gezien en gehoord vond ik erg boeiend, Myriam Wanders van Woman in Change, jobmarketeer Aaltje Vincent en eventplanner Rosalinde Nieuwboer van RNC-events.

Gina en Marcella

Vanaf het allereerste moment zijn we naar Walk&Talk geweest. Tegenwoordig is er zoveel veranderd op het gebied van solliciteren, dat het fijn is hier wat van op te steken. De inzet van social media bijvoorbeeld. Daar is nog niet iedereen even bedreven in. Wat we verder van Walk &Talk hebben meegekregen? Vooral dat je CV heel belangrijk is en snel en eenvoudig te lezen moet zijn. Daarvoor kregen we ook een aantal handvatten aangereikt. Als je gaat netwerken moet je goed aangeven wat je precies wil, maar ook wat je kwaliteiten zijn. En blijf je netwerk vooral ook onderhouden! Dat is van groot belang bij het vinden van een nieuwe baan. Ga eens langs bij een bedrijf, maak contact met de HR manager, vraag naar een naam et cetera. Durf, geloof in je zelf en ga niet op de bank zitten, blijf actief. We hebben ook gezien hoe je je moet presenteren in een filmpje en wat je beslist niet moet doen. Je kunt zelf aangeven via een formulier aan welk onderwerp je behoefte hebt. Sandra en Ron bekijken dan wat ze voor je kunnen betekenen.

Esther

En dan ben je werkloos … Je moet je weg gaan vinden in de wereld van werkzoekenden. Hoe fijn is het dan om met mensen samen te komen die in hetzelfde schuitje zitten? Bij Walk&Talk kan dat. Ik ben hier inmiddels vier keer geweest en heb mijn netwerk al aardig uitgebreid. De vaste medewerkers Ron en Sandra zijn een vertrouwd gezicht bij iedere Walk&Talk en zij nemen de tijd om een praatje met je te maken. Dit is heel fijn. De volgende Walk&Talk ben ik er zeker weer bij, tenzij ik een baan gevonden heb natuurlijk ?.

Loes

Bij de roltrap van de bieb zag ik het staan: Walk&Talk, de koffiepauze voor werkzoekenden. Wat een goed idee: niet eenzaam en alleen achter de computer, maar echte mensen van vlees en bloed ontmoeten. Mensen die allemaal, door welke omstandigheden dan ook, op zoek zijn naar een baan. Een goed CV is van groot belang. Maar hoe stel je nu een optimaal CV op? Jobmarketeer Aaltje Vincent, een van de sprekers, suggereerde om iemand mij te laten interviewen. Want zaken die jijzelf heel vanzelfsprekend en niet zo belangrijk vindt, kunnen wel eens van cruciaal belang zijn voor je nieuwe baan. Zij vroeg of er mensen in de zaal waren, die dat voor een ander wilden doen. Schuin voor mij stak een vrouw haar hand op: Petra. We wisselden gegevens uit en maakten een afspraak. Ik zag als een berg op tegen dit gesprek en het aanpassen van mijn CV. Maar Petra wist goede vragen te stellen en dat vervolgens in handige rijtjes te zetten. Nu had ik opeens in een uur mijn nieuwe CV getypt. Niet te geloven, wat een beetje hulp teweeg kan brengen.

Marco

Ik heb behoorlijk wat kennis opgedaan tijdens de bijeenkomsten. Tips op het gebied van solliciteren, hoe ik mezelf het beste kan presenteren, je CV optimaliseren en jezelf beter zichtbaar maken voor werkgevers. De presentaties worden gegeven door partijen die dicht bij het werk zitten, kennis hebben van de arbeidsmarkt. Een baan komt zo steeds dichterbij.

De eerstvolgende Walk&Talk is op dinsdag 4 september van 10.00 tot 12.00 uur. Thema van deze bijeenkomst: dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt. Langer doorwerken gaat voor steeds meer mensen gelden. Je ontvangt op deze dag handreikingen om duurzaam aan de slag te gaan; je leert werken aan je wendbaar- en weerbaarheid zodat je niet alleen aan het werk komt, maar ook aan het werk zult blijven!