Waterspektakel MARE, een kijkje achter de schermen bij Vis à Vis


Een theaterbelevenis op locatie. In de openlucht, op overdekte tribunes. Naast het Almeerderstrand speelt Vis à Vis haar unieke theaterspektakels. In 2018 wordt wegens groot succes het waterspektakel MARE opnieuw gespeeld. Een interview met Marinus Vroom, lid van de artistieke kern van Vis à Vis.

Over MARE

De klimaat-optimisten hebben ongelijk gekregen. De zeespiegel stijgt totdat de wereld blank staat van de noord- tot de zuidpool. Door toedoen van de mens staat de wereld onder water. In de voorstelling MARE gunt Vis à Vis de kijker een blik op de toekomst. In een waterbassin gevuld met meer dan 1 miljoen liter water neemt een huwelijksreis een dramatische wending. De storm barst los en de skyline van de stad verdwijnt langzaam onder water. Vastbesloten hun prille geluk, of tenminste hun eigen hachje, te redden, laveren twee jong-geliefden behoedzaam tussen de drijvende restanten van de ondergelopen beschaving. De overige drenkelingen proberen koste wat het kost hun eigen belangen voorop te stellen.

Hijskraan

Marinus Vroom: “Elke voorstelling begin je met een onbeschreven blad. Er is niks, geen podium, geen coulissen. Voor het verplaatsen van de decorstukken gebruiken we een 40 meter hoge hijskraan in plaats van de trekkenwand uit het binnen-theater. Het idee om een groot waterspektakel te maken, lag er al jaren. Ongeveer 1,5 jaar geleden werd de eerste schep in de grond gezet om de ondergelopen wereld na te bootsen. Uiteindelijk werd het hele podium een waterarena uitgegraven uit de Flevolandse klei. Geen sinecure, omdat het grondwater zich niet zo gedroeg als gedacht. Na diverse specialisten te hebben ingezet, lag het daar: het waterbassin met 1 miljoen liter water.”

MARE

Drijvend decor

“Simultaan aan het aanleggen van het waterpodium, werden de drijvende decorstukken gefabriceerd. Elk decorstuk had zijn eigenaardigheden. Het moest kunnen zinken of juist erg kunnen kantelen zonder om te slaan. Bij gebrek aan het in aanbouw zijnde waterpodium, werd een proefbad gefabriceerd waarin elk decorstuk werd getest op haar eigenschappen. Het zijn eigenlijk dezelfde disciplines als een regulier theaterstuk, alleen hebben onze mensen een hoop ervaring met buiten werken. Zo hebben de technici die in deze voorstelling werken allemaal een PADI, een duikbrevet, moeten halen. Hard nodig aangezien bijna alle techniek in deze voorstelling onder water zit. Daarnaast hebben we kraandrijvers en pyroctechnici voor vuureffecten in dienst. De acteurs brengen bijna de hele voorstelling in het water door, dus die moeten ook uit stevig hout gesneden zijn.”

Speciaal voor kinderen!

Op zondag 20 mei is er een voorstelling van MARE met een extra verlaagde toegangsleeftijd van 8+ (in plaats van 10+). We beginnen de voorstelling met een kijkje achter de schermen voor alle kinderen en hun ouders. Zodat iedereen (extra) goed voorbereid aan de voorstelling begint. Meer weten? Neem hier dan snel een kijkje!

Met korting naar MARE?

Met de actiecode NIEUWEBIEB ontvang je € 5,- korting per kaartje (max. 8 kaarten per bestelling). Je kunt je kaarten hier bestellen.