Mijn weekendtrip naar Perugia Italie

Eens in het jaar mogen de jongens erop uit: mannenweekend! Dit keer ging de reis naar Perugia, Italië. Het prachtige Italië en nog veel mooiere Umbrië, dat bekend staat als het groene hart van Italië, leent zich uitstekend voor een mannentrip. Want: heerlijk eten & drinken, prachtige dorpen en niet te vergeten het heerlijke weer! Mijn weekendtrip naar het prachtige Perugia in een aantal hoogtepunten!

Perugia

Wij vlogen met KLM op Rome, waar wij vervolgens een auto huurden voor het weekend. Geheel op Italiaanse wijze duurde dit proces natuurlijk enkele uren. Maar ach, daarvoor ben je natuurlijk op vakantie. De keuze viel op een fijn rijdende en bovendien ruime Renault Espace. Wij waren met zijn vijven, dus plenty ruimte in zo’n moderne gezins-SUV. De rollen: chauffeur, navigator, komiek, techneut, accountant en DJ, waren als snel verdeeld. De DJ had geluk en zat royaal rechts achterin (lucky me 🙂 ). Nadat wij vlot en vaardig de planning voor de komende dagen hadden vastgesteld, besloten wij ons te focussen op drie dingen:

  1. de prachtige steden in de regio aan te doen;
  2. de fameuze internationale wijnhuizen en velden te bezoeken;
  3. te genieten van het heerlijke eten.

Wij verbleven in het prachtige La Rosetta te midden van de oude stadskern van Perugia.

Weather is awesome in #perugia

Een bericht gedeeld door Adham (@adham47) op


Alles was op loopafstand, waardoor wij uitgebreid konden kennismaken met de Italiaanse cuisine. Gewapend met haperende extra internet bundels (gelukkig is dat vandaag de dag anders), maakten wij met Google maps kennis met de stad. Bijzondere van deze vestingstad, als arendsnest bovenop de heuvel gebouwd, zijn de krochten onder de stadsmuren. Deze zijn vrij te betreden en brengen je vanaf de voet van de heuvel tot ver achter de vestingmuren. Indrukwekkend hoe een eeuwenoud bouwwerk de tand des tijds trots weet de doorstaan. De ondergrondse looproutes hadden op sommige plekken een plafond van wel 20 meter hoog. Maar ook de binnenstad is de moeite waard. Overal zijn winkels en restaurants te vinden.

binnenstad van Perrugia

binnenstad van Perrugia

Siena

Soms kom je ergens en denk je WoW! Ik was onvoldoende ingevoerd om te realiseren dat Siena écht een prachtige middeleeuwse stad is. De oude kern, het piazza, werd (en wordt: de Palio) gebruikt voor paardenraces en is majestueus mooi.

#siena

Een bericht gedeeld door Adham (@adham47) op

In Sienna stikt het van de prachtige restaurantjes op de meest bijzondere plekken. Het is dus beslist de moeite waard om een klein stukje om te lopen en een wat rustigere plek op te zoeken. In de dwarsstraatjes vind je namelijke verstopte parels, die anders dan op het grote plein, goedkoper en beter eten serveren. Tip: zet tripadvisor aan. Restaurants met hoge cijfers en veel reviews zijn doorgaans een goede indicator voor de kwaliteit.

Dwars straatje Siena

Een pracht restaurantje weg gestopt in een van de dwars straatjes in Siena.

Dolce Vita op een bord!

Dolce Vita op een bord!

Montefalco en de wijnvelden

Umbrië is een bekende wijnstreek met als kroonjuweel het prachtige wijnstadje Montefalco. De grond, de takken en het klimaat zijn in deze omgeving erg gunstig, waardoor de bedreven wijnhuizen bekend zijn geworden met hét wijn export van Italië, de Antinori. Wij bezochten de grote wijnhuizen van onder andere Arnaldo Caprai, waar zowel de wijn en vooral de tomaten die lokaal verbouwd werden, van uitzonderlijke smaak waren. 20160902_165605

Can I kick it? #yes I can #winesellar

Een bericht gedeeld door Adham (@adham47) op


Ook de olijfolie was alles behalve gewoon. Ik ben een echte liefhebber van de simpliciteit van de Italiaanse keuken en kan zodoende goed brood in combinatie met een heerlijke, als het even kan extra vergine, olijfolie wel waarderen. Het is dan ook niet voor niets dat naast wijn, ook de olijf(olie) een typisch Italiaanse export product is. De flessen kosten los €15,- per stuk, maar staan bij alle goede restaurants op tafel.

Top 3 extra vergine Olijf olie uit Umbrie

Top 3 (van links naar rechts) extra vergine Olijf olie uit Umbrië

Kortom, Perugia en Umbrië zijn een prachtige stad en streek. Het is goed te bereizen, betaalbaar en een genot voor iedere levensgenieter. Het was mijn eerste kennismaking met dit deel van Italië en ik moet zeggen dat het een kennismaking was om niet snel te vergeten. Ciao bella Italia!

Wil je er meer over weten? Check dan even onze reisgidsen over Umbrië.