The Other Side of Hope: welkom in de wondere wereld van Aki Kaurismäki

Het Finland van filmmaker Aki Kaurismäki is een wereld vol mistroostigheid, maar krijgt onvermijdelijk een kleurtje. Al is het de flamboyante kleding van een straatmuzikant of een likje gele verf op de muur. De treurige maar altijd kleurrijke types die zijn films bevolken, dragen permanent een masker. Deze types geven hun leven sjeu met oldtimers, rock-‘n-roll, sigaretten en dronken worden in een achteraf kroeg. Ook in zijn nieuwe film The Other Side of Hope. Welkom in de wondere wereld van Aki Kaurismäki (Le Havre, The Man Without a Past). Opnieuw brengt hij ons een actueel verhaal over hoop en menselijkheid op zijn eigen onovertroffen en humoristische wijze.

Toeval?

In de haven van Helsinki meert een vrachtboot aan die kolen vervoert. Khaled komt tevoorschijn uit een berg kolen, met een vrijwel zwart gezicht. Het is als het ware zijn hergeboorte: de Syrische vluchteling pakt zijn leven op in Finland. Op diezelfde ochtend verlaat vijftiger Wikström zonder een woord te zeggen zijn vrouw. Hij laat zijn trouwring achter op tafel, laadt een stapel overhemden in de kofferbak van zijn oldtimer en rijdt Helsinki in. De Finse regisseur Aki Kaurismäki vertelt in The Other Side of Hope hun verhalen op parallelle wijze, en je voelt aan dat deze vroeg of laat bij elkaar zullen komen. Beide mannen bouwen een nieuw leven op, al heeft Khaled het als asielzoeker vele malen moeilijker dan Wikström.

Geëngageerd

Of het nu om een zelfmoordenaar gaat, een door geheugenverlies geplaagde outcast of een eenzame nachtportier, steeds toont Kaurismäki zoveel compassie met zijn antihelden dat de misère altijd bitterzoet afloopt. In troosteloosheid schuilt een bepaalde vorm van schoonheid en Aki Kaurismäki weet dat weergaloos in beeld te brengen. The Other Side of Hope is op het filmfestival van Berlijn terecht bekroond met de felbegeerde Zilveren Beer. Helaas bleek de regisseur zelf te dronken om het podium te beklimmen. Net als in zijn films zijn drank, sigaretten en rock-‘n-roll de ingrediënten van Aki Kaurismäki. Geen filmmaker is zo duidelijk beïnvloed door andere grote filmmakers. Inmiddels heeft Aki Kaurismäki heeft zijn eigen filmgenre gecreëerd. Hij is daarmee een van de meest opmerkzame en geëngageerde filmmakers van dit moment.

Pleidooi

In The Other Side of Hope zoomt Kaurismäki in op de vluchtelingencrisis, steekt hij de draak met het hulpeloze hulpverlenerscircuit, maakt hij korte metten met de fascisten die uit de schaduwen kruipen en weet hij zowaar een ontroerend pleidooi te houden voor iets wat we vroeger vaderlandsliefde zouden noemen, maar daar doet hij dan weer helemaal niet nostalgisch over. De films van Aki Kaurismäki zijn actueel,  onnavolgbaar en volstrekt uniek. Wil je The Other Side of Hope bekijken? De film draait op 9, 13 en 14 juni in ons filmhuis. Kaartjes zijn hier te krijgen.