Wereld Kattendag!

Huiskatten gaan terug tot het jaar 3.000 voor christus, toen katten nog werden aanbeden door de oude Egyptenaren. Ik snap die Egyptenaren van vroeger wel, ten slotte aanbid ik mijn eigen kat nog elke dag! Dat klinkt misschien een beetje extreem, maar ik ben dan ook die persoon die, zodra hij een kat ziet, alles laat vallen en meteen een hoog stemmetje opzet om dichterbij die kat te komen. Natuurlijk rennen ze dan weg (dat zou ik ook doen als een of andere lompe reus met een piepstem op me af zou lopen). Het zijn echter wel de momenten waarop je beseft dat je misschien iets teveel van katten houdt. Vandaag, 8 augustus, is het Wereld Kattendag. Een prima gelegenheid om katten nog eens extra in de schijnwerpers te zetten!

Wist je dit over katten?

We denken dat we alles weten over katten, maar katten hebben een paar bizarre eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat als katten heel relaxt naar je staren, en af en toe een knipoog naar je geven, dit gelijk staat aan kusjes geven? Sterker nog, hoe langzamer en intenser de knipoog, hoe heftiger de zoen … Ik zou zeggen, knipoog vooral terug! Jouw kat verdient een dikke lekkere smakzo- eeuh knipoog! Zorg er wel voor dat niemand je ziet.

Afbeeldingsresultaat voor cat wink gif

We hebben natuurlijk wel eens ruziënde katten gezien die de gekste geluiden maken naar elkaar, maar los daarvan miauwen ze eigenlijk alleen tegen hun baasjes om aan te geven dat ze iets willen. Katten kunnen gemiddeld 100 verschillende geluiden maken, in tegenstelling tot honden, die maar ongeveer tien geluiden kunnen maken! Ik ben vooral onder de indruk van hoe lang mijn eigen kat door kan blijven miauwen, helemaal ’s ochtends …Afbeeldingsresultaat voor cat miauw gif

De zintuigen van katten zijn ook enorm interessant. Katten kunnen veel beter in het donker zien dan mensen, kunnen hogere tonen horen en kunnen tot wel veertien keer beter ruiken. Ze kunnen geen zoete smaken detecteren met hun smaakpapillen en hoeven nooit te knipperen met hun ogen en ze hebben een breder blikveld dan wij. Best bizar toch?!

Afbeeldingsresultaat voor cat funny gif flower

Hoe verwen ik mijn kat?

  • Katten zijn gek op lekker eten, en ze mogen heus wel een keertje een lekker stukje vis of kip zoals wij dat ook eten.
  • Geef een kartonnen doos en knip er een paar gaten in; katten houden ontzettend veel van kartonnen dozen om de een of andere vage reden.
  • Zorg voor een hoge plek in het huis die katten kunnen bereiken. Ze kijken graag neer op hun dienaren (wij dus).
  • Geef je kat veel aandacht, maar niet téveel, want anders kun je een uithaal naar je gezicht verwachten!
  • Katten zijn dol op kattenkruid. Dit kruid heeft een effect op het gedrag van katten dat te vergelijken is met dronken zijn. Pak je mobieltje er dus bij, dan kun je het filmen.
  • Koop een nieuw speeltje voor je kat, vaak zijn touwtjes of stokjes met een pluche dingetje eraan een groot succes!

Afbeeldingsresultaat voor cat plays gif

Gewoon een paar leuke kattenfilmpjes, om af te sluiten

Sinds de komst van het internet is de populariteit van katten enorm gestegen. Dit is mede doordat katten eigenlijk te hilarisch, schattig en onhandig zijn. Dit zijn mijn favoriete filmpjes van katten: