Wereld Nutella dag!


Ieder jaar staat 5 februari in het teken van … Nutella! Wie kent het niet? En wie smeert het niet? En dat het misschien iets minder gezond is, ach, dat laten we maar even buiten beschouwing. Chocola is altijd fijn! We zetten een aantal bijzondere, lekkere en opvallende chocoladepasta-zaken op een rijtje.

Geschiedenis

Eerst even een klein geschiedenislesje. In 1946 bedacht de Italiaanse Pietro Ferrero (ja, bekende naam :)) een pasta van hazelnoten, suiker en een klein beetje cacao. Handig in die tijd, want zo na de oorlog was er erg weinig cacao voorhanden. Met deze pasta kregen mensen toch een beetje een idee van chocolade.

De hazelnootpasta werd in eerste instantie Gianduja genoemd, naar een personage uit de ‘commedia dell’arte’. Gianduja is een Piedmontese boer die rondrijdt op een ezel met ‘bepakking’; voor wijn of voor een paar potten hazelnootpasta ;)? De zoon van Pietro bedacht in 1964 uiteindelijk de naam Nutella. En de rest is geschiedenis.

nutella

Gekke feitjes

Eerst maar eens wat bijzondere feitjes over deze chocoladepasta! Wist je dat er elke 2,5 seconden ergens ter wereld een pot van deze hazelnootpasta wordt verkocht? Ter vergelijk: elke 8 seconden wordt er een mens geboren … De pot waarin de pasta zit heeft een naam: De Pelikaan, naar het inktmerk Pelikan. Waarom? Omdat de pot eruit ziet als een inktpot. Mét extra grote opening, zodat de restjes er gemakkelijk uitgeschraapt kunnen worden. In iedere pot van 750 gram zitten maar liefst 97 hazelnoten! De naam, tot slot, bestaat uit twee talen: ‘nut’, het Engels voor noot en ‘ella’, het Latijnse woord voor zoet. Leuk om te weten toch?

Do it Yourself!

De inhoud is misschien niet te versmaden, je kunt ook hele leuke dingen doen met de potten! Van een dagboek-met- een-pot, een zeeppompje, een lamp, tot sieraden, handige glazen en bloempotten. Je vindt het hier allemaal terug.

De lekkerste recepten

De chocoladepasta is niet alleen lekker op brood, je kunt het ook in allerlei heerlijke recepten gebruiken. Wat te denken van een milkshake, fudge of zelfs een brownie (die je maakt met maar twee ingredienten: ei en chocoladepasta)? Er is zelfs een boek geschreven waarin meer dan 300 recepten staan waar chocoladepasta in verwerkt is. De mogelijkheden om iets lekkers te maken met chocopasta zijn legio! Chocola is überhaupt een dankbaar onderwerp voor boeken. Kijk maar eens in onze catalogus!

Hoe eet jij chocoladepasta het liefst? Op brood, of juist op een heel andere manier? Laat het ons weten!