Werken in een ander land in Europa?


Er komt nogal wat bij kijken als je iemand aanneemt uit een ander land in Europa, of als je huis en haard verlaat om in een ander land te gaan werken. Er zijn diverse goede redenen om deze keuze te maken. Zo zijn er vacatures die niet vervuld kunnen worden met het aanbod in Nederland, of je kunt een kans in het buitenland krijgen die goed past bij je opleidingsachtergrond. Maar ook het gebrek aan vacatures in Nederland binnen de eigen beroepsgroep kan een reden zijn om naar het buitenland te gaan. 

Wil jij een tijdje in het buitenland werken om ervaring op te doen? Of wil je eens iets helemaal anders? Wat zijn dan je mogelijkheden en hoe bereid je je voor?

Vrij wonen en werken?

Als Nederlander mag je vrij wonen en werken in de landen van de EU, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. Zwitserland is geen lid van de EU of de EER, maar je mag hier als Nederlander wel wonen, werken of studeren. Kroatië is wel lid van de EU, maar hier mag je nog niet werken zonder werkvergunning.

Maar hoe vind je nu een vacature in het buitenland? We geven je enkele tips:

  • Op de website van Eures kun je zoeken naar vacatures in 31 landen in Europa. Plaats daar ook je cv zodat werkgevers in Europa u kunnen vinden.
  • Bekijk wekelijks de vacaturekrant van Eures.
  • Volg Eures op Facebook en Twitter
  • Bezoek evenementen die gericht zijn op werken in het buitenland. Dan ontmoet je werkgevers en bemiddelaars met vacatures in het buitenland.

Op de volgende websites vind je vacatures in een ander Europees land:

Talingual
Delegate International Recruitment
Careertrotter
O’Farrel recruitment
Bulgarian Headhunters
NonStop recruitment  

Enkele tips over solliciteren in het buitenland

– Maak een Europass cv aan op www.europass.nl/cv
– Maak gebruik van internationale diplomawaardering.
– Elk land heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes, ook voor solliciteren. Kijk op werken en solliciteren per land.

Als je in het buitenland gaat werken kan dat invloed hebben op sociale voorzieningen zoals je recht op een uitkering of opbouw van pensioen. Op de volgende websites lees je over de verschillende voorzieningen als je in het buitenland gaat werken:

Met al je vragen kun je terecht bij de Euresadviseurs in Nederland óf bij de inloopspreekuren in bibliotheek Stad op woensdag 18 oktober of 15 november van 15.00 tot 16.00 uur.