Whaaaaa …. SPINNEN!


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wist je dat een gemiddeld hygiënisch huis op ieder moment ongeveer 1.500 spinnen bevat? Deze beestjes zitten (gelukkig) voornamelijk verstopt op plekken waar je zelf ook niet komt. Zoals in de (kruip)kelder, de zolder, de garage of schuur, achter de gootsteen, achter plintjes, tussen spouwmuren, boven valse plafonds en ga zo maar door. Nu ben ik niet bang voor deze achtpotigen, maar ik ben ook geen fan. Vandaar dat een klein onderzoekje naar het voorkomen van grote spinnenaantallen in huis en (liefst natuurlijke) bestrijdingsmiddelen wel op zijn plaats was.

Spinnen en herfst

Met de herfst in aantocht laten de spinnen zich ook steeds meer zien in huis. Nu denk je misschien dat dit door het weer buiten komt, maar niks is minder waar: ze zijn gewoon op partnerjacht. Gewone huisspinnen leven ongeveer twee jaar en hun voornaamste doel in het leven is … voortplanten. Deze voortplanting gebeurt voornamelijk in de lente. De jonge, kleine spinnen worden in de zomer volwassen en in de herfst zijn ze groot genoeg om een leuke partner uit te zoeken. Ze komen massaal tevoorschijn uit de hoeken, kieren en gaten in je huis. Vandaar dat je ze in de herfst ook zo vaak rond ziet lopen in en rond het huis.

Spinpreventie

In Nederland komen ruim 650 spinnensoorten voor. Dit is slechts een klein aantal, aangezien de gehele spinnenpopulatie uit meer dan 35.000 spinnensoorten bestaat. De meest voorkomende spinnen in je huis zijn de kelderspin, de huisspin, de wolfspin, de zakspin en de trilspin (hooiwagen). Stuk voor stuk onschuldige beestjes die je niks kunnen doen. Maar het is een feit dat 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 mannen bang is voor spinnen en ze liever niet in huis heeft. Hieronder eerst enkele tips om te voorkomen dat de spinnen in huis tegen te gaan:

 1. Haal alle spinnenwebben zo snel mogelijk weg. Spinnen hebben dan geen uitvalbasis meer. Dus veel stofzuigen en regelmatig met een stofdoek alle hoeken van je huis door.
 2. Een bijna onmogelijke tip is het vullen van alle gaten, kieren en gleuven in je huis zodat zelfs de kleinste spinnetjes niet tevoorschijn kunnen komen.
 3. Spinnen eten insecten. De aanwezigheid van insecten maakt de plek ook voor spinnen extra aantrekkelijk. Dus geen ramen open en licht aan ’s avonds, zodat de muggen binnen kunnen komen en geen rottend fruit op je fruitschaal.
 4. Haal planten, struiken en bomen rondom je huis weg. Dit zijn namelijk de meest favoriete verstopplekken van spinnen. Dat het wat kaal wordt, moet je dan maar voor lief nemen …
 5. Gebruik plastic opbergdozen. Spinnen kunnen moeilijk in luchtdichte plastic opbergdozen klimmen, in tegenstelling tot kartonnen dozen.

Bestrijdingsmiddelen

Hebben alle hierboven genoemde tips niet geholpen en ben je toch een paar harige huisgenoten rijker, dan kun je altijd nog onderstaande middeltjes uitproberen:

 1. Citroen
  Spinnen zijn geen fan van de geur van citroen, dus wrijf met een citroenschil alle deur- en raamkozijnen in. Of meng wat citroen met water en spuit dit vervolgens op alle kozijnen en scheurtjes en kiertjes.
 2. Pepermuntolie
  Vul een spuitfles met water en een 20 druppels pepermuntolie en spuit hiermee in alle kieren en hoeken. De achterliggende gedachte is dat spinnen de andere kant op gaan rennen wanneer ze de pepermuntlucht ruiken. Je kunt ook nog onverdunde pepermuntolie op een wattenbolletje gieten en dat dan in een scheur of kier stoppen. Je moet dit wel regelmatig herhalen want de geur vervliegt.
 3. Paardenkastanjes
  Leg in elke hoek van je huis en op alle plekken waar je vaak spinnen ziet lopen enkele paardenkastanjes (of walnoten of vruchten van de osagedoorn) neer. Waarom deze methode spinnen afweert is niet bekend. Men denkt dat in kastanjes een bepaalde soort schadelijke chemische stof zit, waar spinnen niet van houden. Je kunt er daarom over denken om gaten in de kastanjes te prikken of deze doormidden te snijden om de geur vrij te laten komen.
 4. Diatomeeënaarde
  Een wat minder spinvriendelijke manier is het strooien van diatomeeënaarde op plekken waarvan je weet dat spinnen daar graag komen. Diatomeeënaarde of celiet is gemaakt van natuurlijk gevormde fossielen van kiezelwieren of diatomeeën, kleine wezens die in het water leven. Als een spin hierover heen loopt zal dit in zijn lijf snijden waardoor er lichaamsvloeistoffen naar buiten lekken. De spin zal uiteindelijk uitdrogen en daardoor doodgaan.
 5. Azijn
  Ook azijn is een effectief bestrijdingsmiddel. Meng in een verstuiver gelijke delen witte azijn en water. Spuit dit op alle plekken waar spinnen leven en spuit het ook op alle beesten die je ziet lopen. Je kunt ook kleine schoteltjes azijn in donkere hoeken neerzetten om spinnen weg te houden. De geur alleen al kan genoeg zijn om ze af te weren.
 6. Kat
  Heb je een kat in huis dan zit je goed. Spinnen zijn voor katten niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog eens heel smakelijk om te eten. Maar 1.500 is wel heel erg veel.

Zijn bovenstaande middelen je toch te agressief? Dan zijn er voor de echte bikkels altijd nog speciale spinnenvangers te koop.

Spinnenvanger

Spinnenvanger

En, heb jij een arachnafobie …?