Wie is de beste voorlezer van Almere?

In maart gaan de voorlezers van Almere de strijd weer met elkaar aan: wie van hen is dé beste voorlezer? In samenwerking met de gemeente Almere organiseert de bibliotheek voor de achtste keer dit evenement voor voorlezers boven de 16 jaar.

Voorlezen maakt kinderen slimmer

Boeken voorlezen aan kinderen is niet alleen heel erg leuk en gezellig, het is ook van groot belang voor de ontwikkeling op het gebied van taal. Een kind dat voorgelezen wordt heeft een grotere woordenschat en is daardoor taalvaardiger dan kinderen die niet voorgelezen worden. Ook op sociaal gebied is het van belang. Door het lezen/voorlezen kunnen kinderen zich beter inleven en meer begrip opbrengen voor anderen. Bezoek eens een keer de website van Stichting Lezen voor meer informatie op het gebied van leesbevordering. Dus wie een slim kind wil, leest voor!

beste voorlezer

Voormalige medestrijder

Ik heb zelf ook mogen strijden voor die befaamde titel. Ondanks dat ik vaker kinderen en hun ouders voorgelezen heb, was dit toch andere koek. Voorlezen waarbij je weet dat erop je gelet wordt, hoe en wat je voorleest, voelt toch anders. “Zullen ze merken dat mijn been aan te trillen is? O jee, ik raak nu echt mijn stem kwijt van de spanning! Ik zit niet lekker in deze stoel”. Dit alles ging door mij heen tijdens het voorlezen bij de voorronde. Blijkbaar was dit niet te merken: ik ging door naar de finale. Nee, ik heb uiteindelijk niet gewonnen. Maar ik was een ervaring, een leuke dag en een niet verkeerde troostprijs rijker.

Voorleestips

Neem echt de tijd om voor te lezen. Ben je gehaast of is het een moetje, dan heeft het weinig zin. Zorg voor een rustig plekje en lees ontspannen en rustig voor. Lees ook voor uit het boek dat je kind zelf leuk vindt. Ook al komt dat boek je de neusgaten uit …

Meedoen?

Heb je nu zin om mee te doen? Meld je dan vóór 4 maart hier aan en bewijs dat jij dé beste voorlezer van héél Almere bent.

Leuke voorleesboeken

beste voorlezerbeste voorlezerbeste voorlezer