Word jij geplaagd door muggen?


Mooi weer, zomertijd! We brengen veel tijd in de buitenlucht door. Na het werk in de tuin eten en wat drinken. Maar dan … komen ze er weer aan! Die nare bloeddorstige muggen. Wetenschappers melden dat één op de vijf mensen het doelwit is. Ben jij daar één van?

3.000 …

Wist je dat er wel 3.000 verschillende muggen in de wereld bestaan? Iedere soort heeft zijn eigen leefgebied, zijn eigen ‘steek’ gewoontes en sommigen kunnen ook nog eens nare ziektes overbrengen. Ook in Nederland zijn we niet helemaal verschoond van deze ziekte- overbrengers. Er is alweer een tijgermug gesignaleerd …

 muggen

Waarom valt een mug nou juist jou aan?

Muggen worden naar jou toegetrokken door verschillende factoren. Vanaf 45 meter afstand kunnen zij al bepalen of jij aantrekkelijk bent of niet. Het zijn inderdaad de vrouwelijke muggen die in ons geïnteresseerd zijn. Zij hebben eiwitten en ijzer uit ons bloed nodig om eitjes te kunnen te leggen.

Waardoor worden muggen aangetrokken?

 • Bacteriën. Verschillende bacteriestammen leven op onze huid en zijn verantwoordelijk voor de lichaamsgeur. Ongeveer 10% van deze stammen hebben we allemaal, voor de overige 90% zijn we allemaal uniek. Sommige bacterie-families zijn heel populair bij muggen, anderen helemaal niet.
 • Chemische bestanddelen: sommige geurtjes die we gebruiken of uitscheiden zijn erg aantrekkelijk voor muggen.
 • Beweging en warmte. Als we buiten sporten op een warme zomeravond zijn we zeer aantrekkelijk voor muggen.

Hoe voorkom je dat je doelwit van een mug wordt?

Om ons te beschermen tegen deze kleine monsters kopen we (uit gewoonte) DEET oftewel N,N-diethyl-3-methylbenzamide. Toch moeten we hier voorzichtig mee zijn. Veel klinische studies tonen aan dat dit helemaal niet zo onschadelijk is. Gelukkig zijn er ook niet-giftige (milieuvriendelijke) muggen-verdrijvende middelen te koop. Vooral essentiële oliën zoals kruidnagelolie, citroengrasolie en citronella werken goed en langdurig.

Voeding

Het klinkt je wellicht vreemd in de oren, maar ook voeding heeft invloed op hoe aantrekkelijk muggen je vinden. Huidbacteriën zetten het geurloze zweet om in boterzuur en daar zijn de muggen nou net dol op. Maar ons lichaam produceert nog meer aantrekkelijke geuren. Melkzuur, ammoniak en de kooldioxide die we uitademen, trekken muggen aan. De uitscheiding van deze stoffen kunnen we beïnvloeden door minder verzurend te gaan eten.

En nou niet denken aan citroenen. Daar heeft het niets mee te maken. Na het verteren van de voeding blijft er een substantie over die zuur of basisch kan zijn. Vooral de zuren moeten snel het lichaam verlaten. Het snelst gebeurt dat door de nieren. Met stip op twee staan echter de longen (meer kooldioxide) en de huid (melkzuur).

Verzuring

Tegen verzuring kun je de volgende dingen doen:

 • Zorg ervoor dat je voeding voor 80% uit basenvormende voeding bestaat (groenten, fruit en zaden) en 20% zuurvormend is (vlees, vis en granen).
 • Beperk het gebruik van koffie, frisdrank, suiker, alcohol, en (veel) eiwitten.
 • Door overdag te bewegen, produceer je de vluchtige zuren overdag en niet in de avond. Let daarbij op een diepe buikademhaling.

Toch slachtoffer geworden?

Is het je toch niet gelukt om onaantrekkelijk te worden voor de bloeddorstige monstertjes, dan kun je de jeuk en zwelling bestrijden met:

 • Tea trea
 • Kamille
 • Calendula
 • Salie
 • Lavendel

Ik wens je veel mooie warme zomeravonden!

Wil je meer weten over de mug? Lees dan dit leuke boek over ‘volksvijand nummer 1’. Natuurlijk zijn er meer boeken over muggen. Die vind je hier.