You Me At Six niet foutloos, wel spectaculair

Je hebt bands die eens in de vijf jaar Nederland met een bezoek vereren, en dan heb je bands zoals You Me At Six, die op 29 maart voor de vierde keer binnen drie jaar weer op de planken stond in ons kikkerlandje. De Britse poppunkrockers stonden in november nog in Utrecht en Tilburg en komen in de herfst nog een keer terug voor een optreden in Eindhoven. Woensdagavond was Paradiso in de ban van de band.

The AmazonsThe Amazons groots maar zonder gevoel

Als voorprogramma heeft YMAS landgenoten The Amazons meegenomen. Hun nieuwste single ‘In My Mind’ wordt op zenders als 3FM goed opgepakt, en op het podium staat een band die zelfvertrouwen en ervaring uitstraalt. De muziek en het showverloop zijn geschikt voor grotere zalen. Het lukt de band echter niet om de hele zaal van Paradiso écht mee te krijgen. En dat terwijl de benedenzaal niet eens helemaal gevuld is. Er zit veel variatie in de liedjes, alles wordt goed uitgevoerd, maar het gevoel kunnen ze nog niet goed overbrengen.

Perfecte balans

Daarna gaat alles pas echt los als You Me At Six het podium betreedt. Van begin tot eind is het een feest van herkenning. Of je nou voor het oude werk, of voor het nieuwe werk van ‘Night People’ komt, je gaat niet teleurgesteld weg. De band weet een perfecte balans te brengen van oud en nieuw werk. De band herleeft oude tijden met de fans dankzij liedjes zoals ‘Underdog’. Tegelijkertijd vieren ze het nieuwe album met tracks als ‘Night People’, ‘Swear’ en ‘Heavy Soul’, bijgestaan door een spectaculaire lichtshow.

You Me At SixSpectaculair geheel

Deze lichtshow is soms nogal een afleiding, maar is niet sterk genoeg om alle fouten van de band te verhullen. Zanger Josh heeft op cd een enorm bereik, maar haalt live niet alle noten. Slechts wanneer hij een aanloopje neemt weet hij de hoogste stukken zuiver neer te zetten. En dat aanloopje neemt hij niet vaak genoeg, waardoor er nogal wat op zijn trefzekerheid aan te merken valt. De stukjes die hij rauwer zingt gaan echter door merg en been en maken een heleboel goed. Gecombineerd met wat publieksinteractie en de bijzondere lampen levert het een spectaculair geheel op.

Elk concert een belevenis

You Me At Six is een band die altijd voor verrassingen zorgt. Van een huwelijksaanzoek op het podium (gefeliciteerd Marco & verloofde!), tot het berispen van de security voor de manier waarop hij omgaat met crowdsurfers. Zelfs het speechen over het redden van de wereld is frontman Josh niet te gek. Je krijgt nooit enkel en alleen een optreden bij YMAS: elk bezoek is een belevenis.

You Me At SixMemorabel

Door dit soort acties laat frontman Josh zien dat hij weet dat er meer in de wereld speelt dan alleen de band. En dat is soms wel nodig ook, want het grootste gedeelte van het optreden stampt en danst hij over het podium alsof hij de koning van de wereld is. Dat grenst niet aan arrogantie, dat gaat die grens ver over! Toch werkt dat op de een of andere manier. De zaal van Paradiso is redelijk leeg, de balkons zijn zelfs afgesloten, maar het voelt alsof de hele wereld zich vanavond binnen deze vier muren bevindt. Foutloos was het vanavond niet, maar memorabel zeker wel!