Zitten is ongezond….daarom: De Olympische Kantoorspelen!

Veel zitten tijdens je werk is ongezond en niet bevorderlijk voor je gezondheid. Sterker nog, zonder dat je je ervan bewust bent ben je op dit moment heel ongezond bezig. Terwijl je dit leest zit je waarschijnlijk achter je computer of lekker met je laptop op schoot op de bank. En daar zit hem nu net de kneep: zitten is namelijk helemaal niet zo gezond. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s zijn. Denk hierbij aan een hoger risico op hart- en vaatziekten, kans op obesitas en hoge bloeddruk, verminderd concentratievermogen en zelfs slaapproblemen en ontstekingen.

Onderzoek en cijfertjes

De University of Leicester deed onderzoek onder 800.000 personen. Hieruit bleek dat degenen die dagelijks het langst zaten meer dan twee keer zoveel kans hadden op diabetes en bijna twee en een half keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Een andere studie, verschenen in de British Medical Journal, stelt dat je twee jaar aan je leven kunt toevoegen alleen door minder dan drie uur per dag op je kont te zitten.

Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. 45,6% van de Nederlanders ouder dan 15 zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Ter vergelijking, voor de Duitsers is dit gemiddeld 5,8 uur en voor Belgen gemiddeld 5,7 uur. We zitten bovendien ook nog eens 85 % van onze vrije tijd. De kans op vroegtijdig overlijden is 15% voor wie gemiddeld tussen de 8 à 11 uur zittend doorbrengt. Dit percentage stijgt naar 40% voor wie meer dan 11 uur per dag z’n stoel niet afkomt. Zitten is ongezond!

En nu?

Natuurlijk is het niet makkelijk als je een kantoorbaan hebt om meer te bewegen tijdens het werk. Maar je kunt hier natuurlijk wel creatief mee omgaan. Bewegen op het werk hoeft ook niet heel intensief of langdurig te zijn, als het maar een onderbreking van het zitten is. Als vuistregel kun je hanteren dat je het zitten één keer per half uur onderbreekt om even op te staan en de benen in actie te laten komen. Je moet dan denken aan de trap nemen in plaats van de lift, een lunchwandeling of staand overleggen. Nog simpeler is naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Of als er een collega aan je bureau komt met een vraag of om bij te praten: ga er even bij staan. Wat je doet maakt niet uit, als je af en toe maar even uit je stoel komt!

Olympische Kantoorspelen

Twee van onze digital lab-stoelzitters hebben, in het kader van de Olympische Spelen, zelfs een sportief element aan het bewegen toegevoegd. Wat te denken van propwerpen, de welbekende boekathlon, bureaustoel-curling of de copyrace. Ze zijn dagelijks hard in training en gaan er de komende twee weken helemaal voor!

Volg hun onderlinge strijd op instagram en bekijk de videos hieronder!

Sport 1: Propwerpen

Sport 2: Boekathlon

Sport 3: Bureaustoel Curling

Sport 4: Copy Race

Sport 5: Boekloop

  • Boek
  • Boek
  • Boek